Τρίτη, 8 Οκτωβρίου 2013

Αποφράξεις σωλήνων του καλοριφέρ

Έχουμε ήδη παρουσιάσει τη δομή και τον τρόπο λειτουργίας ενός οικιακού υδραυλικού συστήματος. Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι αυτό το περίπλοκο και μοναδικό για κάθε σπίτι σύστημα περιλαμβάνει και το σύστημα θέρμανσης. Οι σωλήνες του καλοριφέρ λοιπόν αποτελούν τμήμα των υδραυλικών σας, και όπως όλοι οι σωλήνες απαιτούν συντήρηση και τακτικές απολυμάνσεις. Επίσης, όπως όλοι οι σωλήνες, φθείρονται, βουλώνουν και χρειάζονται αποφράξεις. Για την πρόληψη των βουλωμάτων αυτών των σωλήνων, μπορεί να σας κατευθύνει ένας επαγγελματίας υδραυλικός. Είναι πάντως σημαντικό, σε κάθε περίπτωση και ειδικά το χειμώνα να παρατηρείτε τι συμβαίνει στους σωλήνες του καλοριφέρ σας. Μήπως το σώμα του καλοριφέρ αργεί να ζεσταθεί; Είναι κάποιος από τους σωλήνες κρύος ή δεν αισθάνεστε ότι περνάει ζεστό νερό από μέσα του; Ίσως τότε έχει βουλώσει κάποιος σωλήνας του καλοριφέρ! Για τα βουλώματα αυτά ευθύνονται κυρίως το χώμα, η φθορά των σωλήνων (σκουριά) και σκουπιδάκια που ενώ κυκλοφορούν άνετα σε φαρδύτερους σωλήνες, αλλά κολλάνε στους στενούς σωλήνες του καλοριφέρ.  

Αν βέβαια κανένα σώμα δε ζεσταίνεται και γενικά το ζεστό νερό δε φαίνεται να κυκλοφορεί καθόλου στις σωληνώσεις, τότε το πρόβλημα είναι γενικό και ενδεχομένως η βλάβη εντοπίζεται στο θερμοσίφωνα ή στο θερμοστάτη. Σε κάθε τέτοια περίπτωση, ένας επαγγελματίας υδραυλικός είναι ο καταλληλότερος άνθρωπος για να σας βοηθήσει. 

Αν όμως το βούλωμα φαίνεται να είναι εστιασμένο σε ένα μόνο σωλήνα και αν έχετε κάποια εμπειρία με αποφράξεις, το να ξεβουλώσετε τους σωλήνες του καλοριφέρ δεν είναι κάτι πολύ δύσκολο. Οφείλετε φυσικά να προστατέψετε τα μάτια, τα χέρια, το δέρμα και το πάτωμά σας, δεδομένου ότι το νερό και τα αέρια του καλοριφέρ δεν είναι και ό,τι πιο καθαρό. Επίσης, πριν χρησιμοποιήσετε κάποιο εργαλείο, φροντίστε ο θερμοστάτης να είναι κλειστός και σώμα και οι σωλήνες κρύοι. Ακόμη, αδειάστε το σώμα από νερό ή υπολείμματά του προκειμένου να μπορέσετε να δουλέψετε, ξεσφίγγοντας αργά αργά τη βαλβίδα του. 

Στη συνέχεια, προσπαθήστε να ανοίξετε το ένα άκρο του προβληματικού σωλήνα και να εντοπίσετε πού βρίσκεται το βούλωμα. Εφόσον έχετε εκτεθειμένο το ένα άκρο, προσπαθήστε να βάλετε ένα υδραυλικό φίδι (πιο μικρό και στενό από τα συνηθισμένα) ή μια συρμάτινη ξεδιπλωμένη κρεμάστρα μέσα στο σωλήνα προκειμένου να καθαρίσετε τη βρωμιά και τα λίπη. Βγάλτε το φίδι, σκουπίστε το με πανί μιας χρήσης και επαναλάβετε, μέχρι να αισθανθείτε ότι το φίδι μπαίνει και βγαίνει πιο άνετα στο σωλήνα. Πρέπει φυσικά να προσέχετε να μη χαράξετε τους σωλήνες σας και καλό είναι να γνωρίζετε αν το υλικό από το οποίο είναι φτιαγμένοι μπορεί να αντέξει την πίεση του εργαλείου. Αν στο σωλήνα έχει φρακάρει κάποιο αντικείμενο (σκουπιδάκι ή πετρούλα), απαιτείται αποσυναρμολόγηση όλου του μηχανισμού οπότε καλύτερα να καλέσετε έναν υδραυλικό. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.