Τετάρτη, 8 Μαΐου 2013

Πως να φυτέψω αβοκάντο


pos na fitepso avocado
Πριν από μερικούς μήνες είχαμε γράψει ένα post για να φυτέψετε μόνοι σας ένα τροπικό φυτό στο σπίτι σας. Το φυτό εκείνο ήταν ο ανανάς. Το post πήγε πάρα πολύ καλά και για τον λόγο αυτό σήμερα θα σας ενημερώσουμε για το πώς μπορείτε να φυτέψετε ένα άλλο τροπικό φυτό στο σπίτι σας. Το αβοκάντο. Έτσι λοιπόν την επόμενη φορά που θα φάτε ένα αβοκάντο ή θα το χρησιμοποιήστε σε μια συνταγή σκεφτείτε να κρατήσετε το κουκούτσι του. 

Κόψτε το αβοκάντο με προσοχή, έτσι ώστε να μην τραυματίσετε το κουκούτσι, που βρίσκεται στο κέντρο του φρούτου. Αφαιρέστε προσεκτικά το κουκούτσι. Χρησιμοποιήστε το υπόλοιπο αβοκάντο για να δημιουργήσετε το νόστιμο dip guacamole.


Πλύνετε απαλά το κουκούτσι για να αφαιρέσετε όλη τη σάρκα. Να είστε προσεκτικοί να μην αφαιρέσετε το κάλυμμα. Κρατώντας το κουκούτσι με την μυτερή πλευρά προς τα πάνω τοποθετήστε τέσσερις οδοντογλυφίδες κυκλικά, περίπου στη μέση.

Προσθέστε  αρκετό νερό σε ένα ποτήρι και τοποθετήστε το κουκούτσι από πάνω. Βεβαιωθείτε ότι το κουκούτσι είναι βυθισμένο στο νερό περίπου μέχρι την μέση. Αφήστε το ποτήρι σας κοντά σε ένα παράθυρο ή σε έναν καλό φωτισμένο χώρο. Να αλλάζετε το νερό κάθε 1-2 ημέρες. και να παρακολουθείτε  ότι η βάση του αβοκάντο παραμένει πάντα υγρή και βυθίζεται στο νερό.

Εδώ χρειάζεται υπομονή, μπορεί να χρειαστούν και εβδομάδες μέχρι να αρχίσει τα αβοκάντο να βάζει ρίζες. Μέσα στις επόμενες 2-3 εβδομάδες, το καφέ εξωτερικό στρώμα του αβοκάντο θα αρχίσει να στεγνώνει και να εμφανίζει ρυτίδες, τελικά θα φύγει. Λίγο μετά, το κουκούτσι θα αρχίζει να ανοίγει στο επάνω και στο κάτω μέρος. Μετά από 3-4 εβδομάδες, μια ρίζα θα κάνει την εμφάνισή της.

Συνεχίστε να ποτίζετε το φυτό. Προσέξτε να μην ενοχλείτε ή να τραυματίσετε τη ρίζα. Σύντομα, το αβοκάντο, στην κορυφή του, θα βγάλει ένα μικρό μπουμπούκι με μερικά φύλλα.

Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να μεταφέρετε το φυτό σε μια κανονική γλάστρα.
Χρησιμοποιήστε μια γλάστρα, 20-25 cm βάθος,γεμάτη με χώμα. Σκάψτε μια στενή τρύπα αρκετά βαθιά ώστε να φιλοξενήσει τις ρίζες του αβοκάντο. Το άνω μισό μέρος θα πρέπει να είναι εκτός χώματος.

Ποτίστε καθημερινά το φυτό, δεν χρειάζεται πολύ νερό ίσα που να κρατάει υγρό το χώμα. Αν τα φύλλα μαυρίσουν στις άκρες, το δέντρο χρειάζεται περισσότερο νερό. Αν τα φύλλα κιτρινίσουν, το δέντρο έχει πάρα πολύ νερό και πρέπει να το αφήσετε να στεγνώσει για μια ημέρα ή δύο.

Σε τρεις με τέσσερις μήνες θα έχετε το δικό σας δένδρο αβοκάντο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.