Παρασκευή, 8 Μαρτίου 2013

Παγκόσμια ημέρα γυναίκας


woman's day

Η ιδέα για την γιορτή της γυναίκας ξεπήδησε μέσα από την βιομηχανική εποχή. Μια εποχή αναταράξεων, ραγδαίας αύξησης του πληθυσμού και πολλών ριζοσπαστικών ιδεών.

Στις 8 Μαρτίου 1857, οι γυναίκες που εργάζονται σε είδη ένδυσης και σε κλωστοϋφαντουργικά εργοστάσια, στη Νέα Υόρκη, οργάνωσαν μια διαμαρτυρία. Αντιμετώπιζαν απάνθρωπες συνθήκες εργασίας και χαμηλούς μισθούς. Η αστυνομία επιτέθηκε στις διαδηλώτριες και διέλυσε την διαμαρτυρία. Δύο χρόνια αργότερα, πάλι το Μάρτιο, αυτές οι γυναίκες ίδρυσαν την πρώτη εργατική ένωση τους για να προσπαθήσουν να προστατεύσουν τον εαυτό τους και να κερδίσουν μερικά βασικά δικαιώματα στο χώρο εργασίας.

Στις 8 Μαρτίου 1908,  15.000 γυναίκες παρέλασαν μέσα από τη Νέα Υόρκη απαιτώντας λιγότερες ώρες εργασίας, καλύτερες αμοιβές, δικαιώματα ψήφου και τέλος στην παιδική εργασία. Υιοθέτησαν το σύνθημα "Ψωμί και τριαντάφυλλα".  Το ψωμί συμβολίζει την οικονομική ασφάλεια και τα τριαντάφυλλα μια καλύτερη ποιότητα ζωής. Από τότε και για κάθε χρόνο οι γυναίκες συνέχιζαν να διεκδικούν τα δικαιώματά τους. Ένα διεθνές συνέδριο, πραγματοποιήθηκε από σοσιαλιστικές οργανώσεις από όλο τον κόσμο, στην Κοπεγχάγη, το 1910. Το συνέδριο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, πρότεινε την Ημέρα της Γυναίκας, η οποία να έχει διεθνούς χαρακτήρα. Η πρόταση αρχικά προήλθε από την Κλάρα Τσέτκιν, μια Γερμανίδα, η οποία πρότεινε μια διεθνή ημέρα για να σηματοδοτήσει την απεργία των εργαζομένων στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η πρόταση έγινε δεκτή ομόφωνα. Η Ημέρα ιδρύθηκε για να τιμήσει το κίνημα για τα δικαιώματα των γυναικών, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος του εκλέγειν.

Όλα αυτά είχαν αντίκτυπο. Το επόμενο έτος, 1911, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας γιορτάστηκε για πρώτη φορά στην Αυστρία, τη Δανία, τη Γερμανία και την Ελβετία. Στις 19 Μαρτίου πάνω από ένα εκατομμύριο άνδρες και γυναίκες βγήκαν στους δρόμους σε μια σειρά από αγώνες. Εκτός από το δικαίωμα του εκλέγειν και του να κατέχει δημόσιο αξίωμα, απαίτησαν το δικαίωμα στην εργασία και τέλος στις διακρίσεις στην εργασία.

Την επόμενη εβδομάδα φωτιά καιεί την Νέα Υόρκη. Πάνω από 140 εργαζόμενοι χάνουν την ζωή τους εξαιτίας έλλειψης μέτρων ασφαλείας. Η κηδεία των νεκρών μετατρέπεται σε σιωπηλή πορεία στην οποία συμμετείχαν πάνω από  100.000 άνθρωποι. Τελικά η τραγωδία αυτή είχε σημαντικές επιπτώσεις στην εργατική νομοθεσία και οι φρικτές συνθήκες εργασίας που οδήγησαν στην καταστροφή έγιναν επίκληση και στις μετέπειτα εορτές της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας.

Παραμονές του  Α 'Παγκοσμίου Πολέμου, την τελευταία Κυριακή του Φεβρουαρίου 1913,οι Ρωσίδες και στην υπόλοιπη Ευρώπη στις 8 Μαρτίου οι γυναίκες πραγματοποιούν συλλαλητήρια για να διαμαρτυρηθούν για τον πόλεμο.

Τον Φεβρουάριο του 1917 με 2 εκατομμύρια Ρώσους στρατιώτες νεκρούς οι Ρωσίδες ξεσηκώνονται ξανά με σύνθημα «Ψωμί και Ειρήνη». Τέσσερις ημέρες μετά ο Τσάρος παραιτείται και η η προσωρινή κυβέρνηση χορήγει στις γυναίκες το δικαίωμα ψήφου. Η ιστορική εκείνη Κυριακή ήταν 23 Φεβρουαρίου για το Ιουλιανό ημερολόγιο που ίσχυε τότε στη Ρωσία, αλλά συνέπεσε με τις 8 Μαρτίου με το Γρηγοριανό ημερολόγιο που χρησιμοποιείται από τους ανθρώπους αλλού.

Από εκείνα τα πρώτα χρόνια, η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας έχει αναλάβει μια νέα παγκόσμια διάσταση τόσο για τις  γυναίκες στις αναπτυγμένες χώρες όσο και στις  αναπτυσσόμενες. Τον Δεκέμβριο του 1977 η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ενέκρινε ψήφισμα για την ανακήρυξη της Ημέρα για τα Δικαιώματα της Γυναίκας και τη Διεθνή Ειρήνη. Τέσσερις παγκόσμιες διασκέψεις των Ηνωμένων Εθνών για τις γυναίκες βοήθησαν να ξεκινήσει η ζήτηση για τα δικαιώματα των γυναικών.

Το 1975 στην Πόλη του Μεξικού. 
Το 1980 στην Κοπεγχάγη.
Το 1985, ο ΟΗΕ συγκάλεσε τρίτη διάσκεψη για τις γυναίκες στο Ναϊρόμπι. 
Το 1995, το Πεκίνο φιλοξένησε την Τέταρτη Παγκόσμια Διάσκεψη για τις Γυναίκες. Εκπρόσωποι από 189 διαφορετικές χώρες συμφώνησαν ότι οι ανισότητες μεταξύ ανδρών και γυναικών έχουν σοβαρές συνέπειες για την ευημερία όλων των ανθρώπων. Το συνέδριο δήλωσε μια σειρά από στόχους για την πρόοδο των γυναικών σε διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένης της πολιτικής, της υγείας και της εκπαίδευσης. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.