Πέμπτη, 21 Φεβρουαρίου 2013

Tattoo και ιστορία


tattoo history

Τα tattoo δεν είναι κάτι νέο ή κάτι που είναι τώρα στη μόδα. Η πρώτη τους εμφάνιση χρονολογείται πριν από χιλιάδες χρόνια. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι στη μόδα πάνω από 5000 χρόνια. Αυτό που έχει αλλάξει από τότε είναι ο τρόπος που χτυπιέται ένα tattoo, με το ηλεκτρικό πιστολάκι και λιγότερο πόνο στις ημέρες μας από ότι στα αρχαία χρόνια που χρειάζονταν περισσότερος χρόνος να ολοκληρωθεί ένα tattoo, περισσότερο σημάδια και περισσότερος  πόνος.

Έχει αλλάξει όμως και το νόημά, τώρα κάνουμε tattoo για να τιμήσουμε αγαπημένους μας, για να αναδείξουμε σημαντικά πράγματα του χαρακτήρας μας ή τα θεωρούμε κόσμημα.
Στην Αίγυπτο, πριν από το 2000 π.Χ., το τατουάζ ήταν κοινό μόνο μεταξύ των ιερειών για τελετουργικούς σκοπούς, ενώ στην Ταϊλάνδη οι άνδρες ήταν οι μόνοι που μπορούσαν να έχουν σημάδια του δέρματος. Τα τατουάζ θεωρήθηκαν από τους ανθρώπους της Ταϊλάνδης ότι είχαν μαγική προστασία. Ο σκοπός του τατουάζ ήταν συνήθως να επικεντρώνεται γύρω από την αρμονία με τη φύση ή τους θεούς, επίσης πίστευαν ότι παραχωρεί σε αυτόν που φέρει τατουάζ, μαγικές ικανότητες και ευλογίες, μεριμνά για την καλύτερη υγεία αλλά αποκρούει τους δαίμονες.


Για όσου ζούσαν στην Αφρική, των οποίων το σκούρο δέρμα συχνά δυσκόλευε το τατουάζ, ο σκοπός του τατουάζ ήταν ίδιος με αυτός των ανθρώπων της Ταϊλάνδης. Στη Νέα Ζηλανδία, οι Μαορί δημιουργούσαν γλυπτά του δέρματος που συχνά έμοιαζαν με τα τατουάζ και κάλυπταν ολόκληρο το πρόσωπο του ανθρώπου.

Καθώς περνούσε ο χρόνος, ο σκοπός του τατουάζ άρχισε να απομακρύνεται από τη θρησκευτική και μαγική σημασία και  έγινε ένα σύμβολο  θα λέγαμε της κατάστασης.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως με τους τα σύμβολα του τατουάζ στο δέρμα συμβόλιζαν τις μεγάλες τους πράξεις και την ιεραρχία τους στην φυλή. Στην Ελλάδα και τη Ρώμη, οι δούλοι ήταν αυτή που είχαν τατουάζ, όπως και οι εγκληματίες, έτσι κανείς δεν θα μπορούσε ξεφύγει μιας και όταν θα τον έπιαναν με βάσει το τατουάζ θα ανακάλυπταν ποιος ήταν.

Τον 18ο αιώνα, όταν αρχίζει η βιομηχανική εποχή και τα ταξίδια μεσώ θαλάσσης γίνονται απαραίτητος μοχλός, εμπόριο επικοινωνίας και διασκέδασης, πολλοί ναυτικοί γυρνούσαν στο σπίτι τους με τατουάζ. Το 1861 ένας Γάλλος ιατρός και ναύτης έγραψε ένα βιβλίο για τις επιπλοκές που έχει το τατουάζ στην υγεία, με αποτέλεσμα το ναυτικό και ο στρατός απαγόρευσαν τα τατουάζ.

Ακόμα και σήμερα σε πολλές περιπτώσει το τατουάζ χρησιμοποιείται για να δείξει σε ποια συμμορία ανήκεις και τα επιτεύγματά σου καθώς και να αναγνωριστείς εύκολα από άλλα μέλη της συμμορίας.

Αν μη τι άλλο, η ιστορία του τατουάζ δίνει μια ένδειξη για την εξέλιξη της νοοτροπίας της ανθρωπότητας μέσα στους αιώνες. Τα τατουάζ δείχνουν αυτό που ήταν σημαντικό εκείνη την εποχή. Είναι προφανές για μας τώρα, κοιτώντας πίσω, ότι η φύση των τατουάζ είναι πλέον περισσότερο διακοσμητική παρά τελετουργική, όπως η διαδεδομένη πίστη στην μαγεία έχει αντικατασταθεί από τη σημασία της εμφάνισης, της ατομικότητα, και την  χρήση του σώματος ως καμβά τέχνης. Όσο για το μέλλον θα πρέπει να περιμένουμε και να δούμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.