Παρασκευή, 7 Δεκεμβρίου 2012

Μελομακαρονόπιτα


melomakarona
Πως μια συνταγή μπορεί να είναι εναλλακτική?
Συνήθως εναλλακτικό λέμε κάτι που έρχεται σε αντίθεση με το παραδοσιακό και συνηθισμένο.
Να όμως που αυτή η χριστουγεννιάτικη συνταγή έρχεται από πολύ παλιά, 100 χρόνια πίσω. Είναι συνταγή της δασκάλας της γιαγιάς μου στο δημοτικό, και όμως είναι τόσο εναλλακτική όσο και αξεπέραστη.

Και το ποιο σημαντικό, εμάς τις νέες νοικοκυρές θα μας βγάλει από μπελάδες να πλάθουμε μελομακάρονα. Μην ξεγελιέστε όμως η συνταγή είναι για μελομακάρονα αλλά σε ταψί για αυτό την ονομάσαμε Μελομακαρονόπιτα. 
Το όνομα της είναι καινούργιο, μέχρι πριν από μερικά χρόνια, οικογενειακώς, την λέγαμε, το γλυκό της δασκάλας της γιαγιάς.

Αυτά είναι τα υλικά που θα χρειαστούμε


melomakarona

2 κούπες λάδι
Μισή κούπα ζάχαρη
1 κουπα πορτοκαλάδα
1 ½ καρύδι τριμμένο 
μισή κούπα αμύγδαλο τριμμένο
5 κούπες περίπου αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλάκι κανέλα
Μισό κουταλάκι γαρίφαλο
Ξύσμα ενός λεμονιού
2 φλιτζάνια του καφέ κονιάκ ή ούζο
1 κουταλάκι σόδα διαλυμένη στην πορτοκαλάδα
3 κουταλάκια μπεικιν παούντερ
3 κουταλιές σιμιγδάλι ψιλό

Για το σιρόπι

2 κούπες ζάχαρη (ή μια κούπα ζάχαρη και μία κούπα μέλι)
2 κούπες νερό
1 κομμάτι κανέλα 
1 πορτοκαλόφλουδα


Δεν χρειαζόμαστε καν μίξερ.
Ανακατεύουμε σε μία λεκανίτσα όλα τα στερεά υλικά δηλαδή το αλεύρι, το καρύδι, το αμύγδαλο, την κανέλα, το γαρίφαλο, το ξύσμα ενός λεμονιού, το μπεικιν παούντερ και το σιμιγδάλι.
Στη συνέχεια σε ένα άλλο σκεύος ανακατεύουμε την ζάχαρη με το λάδι, μέχρι να γίνουν ένα ενιαίο μείγμα και προσθέτουμε σιγά σιγά την πορτοκαλάδα με τη χτυπημένη σόδα και το κονιάκ.
Ενώνουμε τα μείγματα μας και συνεχίζουμε το ανακάτεμα έως ότου η ζύμη γίνει πολύ μαλακή. 
Στη συνέχεια την στρώνουμε με το χέρι σε ένα ταψί, το πάχος της θα βγει περίπου ένα δάχτυλο. Τυπικές αναλογίες του ταψιού που χρησιμοποιώ εγώ, είναι 30 χ 36, σε ένα τέτοιο ταψί μου βγαίνουν περίπου 55 κομμάτια.
Στη συνέχεια χαράζουμε τη ζύμη μας σε κομμάτια και ψήνουμε το γλυκό μας στους 175o C για 3 τέταρτα περίπου.

Όταν το γλυκό μας κρυώσει προσθέτουμε και το σιρόπι, θυμόμαστε πάντα για να ρίξουμε το σιρόπι, κρύο γλυκό, καυτό σιρόπι.

Αφού ρίξουμε σιρόπι και καθίσει πασπαλίζουμε με τριμμένο καρύδι.
Μπορούμε αν θέλουμε όταν βγάλουμε τα κομματάκια μας να τα τοποθετήσουμε σε χαρτάκια γλυκού για να είναι πιο όμορφα.

Και για όποια χρησιμοποιεί γραμμάρια αντί για κούπες, μπορεί να δει τις μετατροπές εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.