Τετάρτη, 21 Νοεμβρίου 2012

Gif, Word of the year


Κοντεύει να τελειώσει και το 2012 και έχουν ξεκινήσει να βγαίνουν διάφορες λίστες. Τα πιο δημοφιλή του 2012, η καλύτερη ταινία του 2012, η λέξη της χρονιάς.
Φαντάζομαι το ακούσατε όλοι, η λέξη της χρονιάς είναι το GIF σύμφωνα με το λεξικό της Οξφόρδης. Τι σημαίνει το GIF, στην ουσία τίποτα, είναι μία επέκταση αρχείου για φωτογραφίες. Το GIF είναι ακρωνύμιο του Graphics Interchange Format και ορίζεται από το λεξικό ως «lossless format για τη συμπίεση αρχείων εικόνων» ενώ ως ρήμα ορίζεται ως «η δημιουργία αρχείου GIF μιας σειράς εικόνων ή βίντεο σχετικά με ένα γεγονός».
Όταν πάμε να αποθηκεύσουμε μία φωτογραφία μας βάζει κάποιες επιλογές αποθήκευσης αρχείων μία από αυτές είναι και το GIF. Μαζί με το JPEG είναι από τις πιο διαδεδομένες επεκτάσεις αρχείων.


Δεν είναι καινούργια επέκταση υπάρχει τουλάχιστον 25 χρόνια αλλά όπως και πολλά πράγματα της δεκαετίας του 80 είναι της μόδας τώρα.
Το GIF κέρδισε λέξεις όπως superstorm, super PAC και Eurogeddon. Το Eurogeddon αναφέρεται στην οικονομική κατάρρευση των χωρών που χρησιμοποιούν το ευρώ. Μάλλον το λεξικό δεν της έδωσε και την ανάλογη βαρύτητα. 
Για την Βρετανία και μόνο «Word of the Year" ανακηρύχτηκε η λέξη omnishambles. Επισήμως ορίζεται ως μια κατάσταση «που χαρακτηρίζεται από μια σειρά από γκάφες και ανακρίβειες," κάτι σαν  το νόμο του Μέρφι. Στη Βρετανία χρησιμοποιείται πολύ για την πολιτική.
Πέρυσι η λέξη της χρονιάς ήταν η « Squeezed Middle» αναφέρεται στο πόσο ευάλωτες είναι οι ομάδες  πολύ πλουσίων και πολύ φτωχών στις οικονομικές αλλαγές.
Το 2011 η λέξη προήρθε από την οικονομία, το 2012 από την τεχνολογία.
Τι μας λέει λοιπόν το GIF για το 2012?

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.