Τετάρτη, 14 Νοεμβρίου 2012

Τι πρέπει να τρώμε πριν και μετά την άσκηση


foods for workout
Πόσο απαραίτητη είναι η γυμναστική στη ζωή μας το ξέρουμε όλοι.
Δεν έχει να κάνει με την εμφάνισή μας αλλά με την υγεία μας. Πια χρήματα για γυμναστήρια και άλλες δραστηριότητες δεν υπάρχουν τι καλύτερο από το τρέξιμο, το περπάτημα, το ποδήλατο.
Αυτού του είδους η γυμναστική, που αυξάνει πολύ τους καρδιακούς μας παλμούς,πρέπει οπωσδήποτε να συνοδεύεται και από καλή διατροφή, γιατί απαιτείται ενέργεια, και την ενέργεια την βρίσκουμε στους υδατάνθρακες και το λίπος (φυσικά μιλάμε για υγιείς πηγές λίπους).
Αυτό που προσπαθούμε να αποφύγουμε είναι να μην φάμε πολύ πριν την άσκησή μας και δεν τα καταφέρουμε ή να μετά την άσκηση να φάμε ότι υπάρχει στο ψυγείο για να ξανά κερδίσουμε την χαμένη ενέργεια.
Στα αθλήματα αυτά συνεχώς αλλάζει η ένταση της άσκησης (παράδειγμα αυξάνουμε ταχύτητα, βρίσκουμε έναν ανηφορικό δρόμο) με αποτέλεσμα το σώμα μας να χρειάζεται ενέργεια για να αντεπεξέλθει. Επειδή δεν ξέρουμε πότε το σώμα μας θα χρειαστεί αυτή την ενέργεια καλό είναι να έχουμε επαρκείς ποσότητες υδατανθράκων και λίπους για να μπορέσουμε να αντεπεξέλθουμε. 
Τα τρόφιμα έχουν διαφορετικούς χρόνους πέψης και σίγουρα μεταβολίζονται διαφορετικά έτσι λοιπόν πρέπει να σκεφτούμε πως, τι και πότε πρέπει να τρώμε για να αντεπεξέλθουμε στην αγαπημένη μας δραστηριότητα.Πριν από την προπόνηση
Τα γεύματα πριν την προπόνησή μας θα πρέπει να επικεντρώνονται στους υδατάνθρακες, προσοχή γιατί τρόφιμα με υψηλές ποσότητες φυτικών ινών χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να τα χωνέψουμε. Πρωτεΐνη και λίπος, επίσης, χρειάζονται περισσότερο χρόνο για χωνέψεις άρα και αυτές οι τροφές πρέπει να τις αποφεύγουμε.

Έτσι μια ώρα πριν ξεκινήσετε το τρέξιμο, το ποδήλατο ή το περπάτημα καλό είναι να φάτε υδατάνθρακες. Καλύτερες πηγές για υδατάνθρακες είναι τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα φρούτα, τα λαχανικά, τα όσπρια και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.
Εμείς προτείνουμε
• γιαούρτι άπαχο
• Μια μπάρα δημητριακών με χαμηλά λιπαρά
• Ένα φρούτο

Μετά από μια προπόνηση
Μετά την προπόνηση σίγουρα είμαστε κουρασμένοι και εξαντλημένοι και πρέπει να ανεφοδιάσουμε την ενέργειά μας .  Χρειάζεται να φάμε πάλι υδατάνθρακες αλλά και λίπος. Το υγείες λίπος το βρίσκουμε στο ελαιόλαδο, το αβοκάντο, τους ξηρούς καρπούς, το φυστικοβούτυρο, τα αυγά και το σολομό.
Εμείς προτείνουμε
• Ένα ποτήρι γάλα
• Μια χούφτα ξηρούς καρπούς
• ένα σάντουιτς γαλοπούλα με ψωμί ολικής αλέσεως

1 σχόλιο:

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.