Τρίτη, 4 Σεπτεμβρίου 2012

Tawkon, ανιχνεύει τα κύματα

Είτε πιστεύετε ότι η ακτινοβολία που εκπέμπουν τα κινητά είναι επικίνδυνη ή όχι, ένα είναι σίγουρο, ότι η ακτινοβολία αυτή υπάρχει. Τώρα πια μπορούμε να την μετρήσουμε με μία απλή εφαρμογή για smartphones που λέγεται Tawkon.

tawkon mobile app
Ψάχνοντας μέσα στις σελίδες του εγχειριδίου του κινητού σας τηλεφώνου, θα βρείτε κάτι που ίσως το αγνοείτε με την πρώτη ματιά, είναι το SAR. Το SAR είναι το μέτρο της ποσότητας της ραδιοσυχνότητας (RF) ενέργεια (ακτινοβολία) που απορροφάται από το ανθρώπινο σώμα κατά τη χρήση της συσκευής σας. Κάθε τηλέφωνο έχει μετρηθεί και αξιολογηθεί, το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο SAR για κάθε συσκευή είναι 1,6 Watt ανά κιλό.

Αυτό που δεν ξέρουμε, όμως, είναι το κατά πόσον ή όχι, αυτή η ακτινοβολία είναι στην πραγματικότητα επιβλαβής για τον άνθρωπο. Μερικές μελέτες έχουν συνδέσει αυτές τις εκπομπές με τον καρκίνο, τη μείωση στον αριθμό των σπερματοζωαρίων, τη στειρότητα, και άλλες επιβλαβής για τον οργανισμό καταστάσεις. Από την άλλη, υπάρχει κι ένας αριθμός από άλλες μελέτες που δείχνουν οτι τα κινητά τηλέφωνα δεν έχουν καμία σχέση με όλα αυτά.

Ότι πάντως και αν πιστεύουμε κυκλοφορεί ήδη μια εφαρμογή για τα android που υπόσχεται ότι μπορεί να μετρήσει το επίπεδο ακτινοβολίας που εκπέμπεται κατά την χρήση του κινητού και όταν βρίσκετε σε υψηλή έκθεση να σας ειδοποιεί. Η εφαρμογή δεν έχει σκοπό να προσπαθήσει να μας φοβίσει απλά να μας ενημερώνει όταν η ακτινοβολία είναι χαμηλή ή υψηλή, το πως θα χειριστούμε την όλη κατάσταση είναι δική μας υπόθεση.


Να σημειώσουμε ότι η εφαρμογή Tawkon δεν ανιχνεύει πραγματικά οποιαδήποτε εκπεμπόμενη ακτινοβολία, επειδή, το τηλέφωνό σας δεν έχει ενσωματωμένο μετρητή Geiger. Αντ 'αυτού, η εφαρμογή κάνει μια πρόβλεψη που βασίζεται σε έναν αλγόριθμο. Ο αλγόριθμος αυτός, λαμβάνει υπόψη το δικτύου σας, την ισχύ του σήματος, το μοντέλο του τηλεφώνου, καθώς και άλλα στοιχεία, για να προβλέψει την RF. 
Μέσω της εφαρμογής Tawkon μπορείτε να γνωρίζετε αν εκτίθεστε σε υψηλή η χαμηλή ακτινοβολία  και να παρακολουθείτε αυτές τις μετρήσεις για όλη τη διάρκεια της εβδομάδας. Εάν αντιμετωπίζετε υψηλή έκθεση, σας δίνει συμβουλές για το πώς να μειώσετε το ποσό της ακτινοβολίας που περνά το σώμα σας π.χ να χρησιμοποιείτε ακουστικό ή μεγάφωνο. Επίσης αν είστε σε ένα υπόγειο χώρο με χαμηλό σήμα, θα σας ειδοποιήσει πριν απαντήσετε ή να πραγματοποιήσετε μια κλήση.
Είτε πιστεύετε ότι η ακτινοβολία των κινητών τηλεφώνων είναι επικίνδυνη ή όχι, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι υπάρχει. Έτσι, αν σας ενδιαφέρει να μάθετε τι έκθεση έχετε από το κινητό σας τότε η εφαρμογή Tawkon είναι σίγουρα μια πολύ καλή λύση. 

Η εφαρμογή Tawkon για το Android είναι διαθέσιμη για δωρεάν download στο Google Play.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.