Παρασκευή, 20 Ιουλίου 2012

Second is the best

deutero xeri pragmata
Με όλα αυτά τα πράγματα που γίνονται στην οικονομία νομίζω ότι επιστρέφουμε πίσω σε παλιά χρόνια τότε που δεν γινόταν ανταλλαγή χρήματος αλλά αγαθών. Σου έδινα ντομάτες και μου έδινες τυρί. Προσωπικά ως ρομαντική δεν με χαλάει καθόλου να επανέλθουμε σε τέτοιες εποχές (ίσως τα πράγματα να γίνουν και πιο αγνά). Φυσικά αντιλαμβάνομαι ότι είναι πολύ δύσκολο να γίνει κάτι τέτοιο όμως σίγουρα μπορούμε ως ένα βαθμό να ανταλλάζουμε μεταξύ μας αγαθά. Είναι πια της μόδας οι αγορές και τα παζάρια που φέρνεις παλιά σου ρούχα και παίρνεις ρούχα αλλονών. Δεν γίνεται μόνο με ρούχα αλλά και με βιβλία, έχουμε ήδη αναφερθεί στη νέα μόδα bookcrossing. Πιστεύω ότι πολύ σύντομα θα διοργανωθούν ανάλογες αγορές για τρόφιμα.


deutero xeri pragmata
Πάντως υπάρχουν πολλά προϊόντα που θα μπορούσαμε να τα χρησιμοποιήσουμε από δεύτερο χέρι. Το πρώτο και καλύτερο που μου έρχεται στο μυαλό είναι το αυτοκίνητο. Πρώτα και εγώ είχα την τρέλα να αγοράζω μόνο καινούργια αυτοκίνητα αλλά πια μετά από τόσα χρόνια στους δρόμους και εν μέσω οικονομικής κρίσης έχω γίνει φαν των μεταχειρισμένων. Τώρα πια με την κρίση στην αυτοκινητοβιομηχανία μπορούμε πραγματικά να βρούμε χρυσές ευκαιρίες.


Από δεύτερο χέρι μπορεί να είναι και τα ρουχαλάκια των μωρών. Τα μωρά μεγαλώνουν σχετικά γρήγορα και οι ανάγκες τους σε νέα παπούτσια και ρούχα είναι τεράστιες. Γιατί να μην χρησιμοποιήσουμε τα παλιά ρούχα από το μεγαλύτερο αδελφάκι, ξαδελφάκι, βαφτιστήρι και ούτω καθεξής. Το ίδιο φυσικά μπορεί να γίνει και με τις κούνιες, τα καρότσια και τα παιχνίδια.

Βιβλία, bookcrossing τα λέει όλα, μην μείνετε σε λογοτεχνικά, ανταλλάξτε και επιστημονικά βιβλία, συγγράμματα, εργασίες. Η γνώση δεν πρέπει να αγοράζεται αλλά να ανταλλάσσεται...

Dvd, video games, cds. Ήδη αλυσίδες ηλεκτρονικών καταστημάτων μας προτρέπουν να τους δώσουμε  τα παλιά μας παιχνίδια και να αγοράσουμε καινούργια σε χαμηλές τιμές. Φυσικά μπορούμε την ανταλλαγή να την κάνουμε μόνοι μας. Δεν με πειράζει καθόλου να δω μία ταινία ή να ακούσω μουσική από δεύτερο χέρι.


deutero xeri pragmata
Βαρεθήκατε το σαλόνι σας και θέλετε αλλαγή? Χρήματα δεν υπάρχουν για καινούργια έπιπλα. Να όμως που και η φίλη σας σκέφτεται να αλλάξει το σαλόνι της, γιατί λοιπόν να μην ανταλλάξετε τα έπιπλα? Και καινούργια διακόσμηση το σαλόνι σας θα αποκτήσει, και ούτε ένα ευρώ δεν χαλάσετε και οπωσδήποτε θα μείνετε απόλυτα ευχαριστημένη.

Η λίστα με τα προϊόντα που θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε από δεύτερο χέρι είναι τεράστια.  Υπάρχουν κάποια sites για όποιον ενδιαφέρεται που θα μπορούσε να βρει χρήσιμα προϊόντα.

Καταρχήν το Amazon.com και στο ebay μπορούμε να βρούμε άπειρα πράγματα, υπάρχουν και άλλα όπως το http://athens.craigslist.gr/, το http://www.freecycle.org/. Το http://www.treehugger.com έχει προϊόντα για μωρά, το FitnessOutlet.com είναι για αθλητικά προϊόντα και το TheDressList.com  για ρούχα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.