Τρίτη, 17 Ιουλίου 2012

Χειροποίητο air condition

air contition
Όπως και να το κάνουμε το καλοκαίρι έχει πολύ ζέστη σε σημείο μάλιστα που να μην την αντέχουμε. Όταν θα φύγουμε για διακοπές και θα βρισκόμαστε κοντά στη θάλασσα καλά θα είναι. Ακόμα όμως είμαστε στην Αθήνα και ειδικά μέσα σε ένα σπίτι που βράζει, τα πράγματα είναι δύσκολα. Μέρες σαν την σημερινή που το θερμόμετρο φτάνει τους 40 βαθμούς και σκάω υπερβολικά, σκέφτομαι ότι πολύς κόσμος από το εξωτερικό έρχεται στην Ελλάδα για αυτή τη ζέστη και τον ήλιο. Και κάνω υπομονή...

Μια λύση για μέσα στο σπίτι είναι το air condition, για να πω την αλήθεια μου ποτέ δεν το συμπάθησα ιδιαίτερα. Σίγουρα την στιγμή που το ανάβεις η δροσιά που σε γεμίζει είναι θεϊκή, αλλά όταν το σβήσεις η δροσιά εξαφανίζεται.
Όλοι έχουμε ακούσει ότι δεν είναι καλό να έχουμε συνέχεια το air condition αναμένω, ότι μπορεί να έχουμε πρόβλημα στην αναπνοή μας και φυσικά ο λογαριασμός της ΔΕΗ έρχεται παραφουσκωμένος. Από την άλλη και ο ανεμιστήρας τι να σου κάνει απλά γυρνάει αέναα τον ζεστό αέρα. 
Αν μπορούσαμε να φτιάχνουμε κάτι οικονομικό, οικολογικό, υγιεινό και εύκολο θα το κάναμε? Σίγουρα, ειδικά αν θα μας λυτρώσει και από την ζέστη. Έτσι πάνω σε μια συζήτηση άκουσα ότι μπορείς να φτιάξεις  air condition  με έναν ανεμιστήρα και πολλά παγάκια.

air conditionΤο πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να προμηθευτούμε πολλά παγάκια. Μπορούμε είτε να τα φτιάξουμε μόνοι μας, είτε να αγοράσουμε έτοιμα από το εμπόριο. Με 3 περίπου ευρώ μπορούμε να αγοράσουμε μια τεράστια σακούλα με παγάκια γύρω στα πέντε κιλά. Μια άλλη λύση είναι να γεμίσουμε άδεια μπουκάλια με νερό και να τα βάλουμε στην κατάψυξη.

Το δεύτερο που πρέπει να κάνουμε είναι να τοποθετήσουμε σωστά τους ανεμιστήρες, καλό είναι να έχουμε δυο ανεμιστήρες σε κάθε δωμάτιο. Ο ένας πρέπει να δροσίζει το δωμάτιο και ο άλλος να διοχετεύει τον αέρα και έξω από αυτό, με τον τρόπο αυτό πετυχαίνουμε καλύτερη κίνηση του αέρα αλλά και δροσίζουμε όλο το σπίτι. Εννοείται αν έχουμε μόνο έναν ανεμιστήρα τον τοποθετούμε στο δωμάτιο που θα περάσουμε τις περισσότερες ώρες.

Στη συνέχεια απλά τοποθέτησε τον πάγο μπροστά στους ανεμιστήρες, αν έχετε φτιάξει μπουκάλια με πάγο τοποθέτησε τα όπως είναι μπροστά στους ανεμιστήρες. Αν έχετε αγοράσει σακούλες με πάγο και πάλι τοποθετήστε τες μπροστά στους ανεμιστήρες. Αν πάλι έχετε φτιάξει παγάκια χωρίστε τα σε μπολ, ένα μεγάλο τοποθετήστε το μπροστά στον ανεμιστήρα και τα υπόλοιπα τοποθετήστε τα σε διάφορα μέρη στο δωμάτιο.

Ανοίξτε τους ανεμιστήρες και δροσιστείτε.

Κατά περιόδους να ρίχνετε μια ματιά και στα παγάκια. Όταν το σπίτι κρυώσει αρκετές καλό θα ήταν να ετοιμάσουμε καινούργια. Η καλύτερη στιγμή ανανέωσης του πάγου είναι όταν έχει ψιλολιώσει. Τα παλιά παγάκια δεν τα πετάμε τα ξαναβάζουμε στην κατάψυξη, έτσι και νερό εξοικονομούμε αλλά και θα χρειαστούν το μισό χρόνο για να παγώσουν ξανά.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.