Κυριακή, 3 Ιουνίου 2012

Η πόλη του χρώματος.


alesund norway

Αν δεν έχετε ξανά δει αυτή την εικόνα θα νομίζετε ότι πρόκειται για μία όμορφη εικόνα ίσως φτιαγμένη στον υπολογιστή με Photoshop. Όχι δεν είναι ψεύτικη, είναι η πόλη της Νορβηγίας Alesund.

Τον Ιανουάριο του 1904 μια πυρκαγιά κατέστρεψε την πόλη, πυρπόλησε 850 σπίτια και άφησε 10.000 ανέργους. Μόνο ένα 20% των σπιτιών της πόλης κατάφεραν να σωθούν. Έτσι ο τοπικό πληθυσμός από αποφάσισε να ξαναχτίσει την πόλη του το 1907. Οι αρχιτέκτονες της εποχής εκείνης σχεδίασαν τα σπίτια επηρεαζόμενοι από το στυλ Art Nouveau που ήταν πολύ δημοφιλής εκείνη την εποχή. 


Με τον όρο  Art Nouveau, (σημαίνει Νέα Τέχνη) αναφερόμαστε στο διεθνές καλλιτεχνικό κίνημα που αναπτύχθηκε στα τέλη του 19ου αιώνα μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα. Η Art Nouveau είναι ένα στυλ διακοσμητικό με την έννοια ότι θεωρεί τη διακόσμηση σύμβολο της λειτουργίας. Βασίζεται στην ασύμμετρη διάταξη κυματοειδών, σπειροειδών και ελικωτών γραμμών. Χάρη σε αυτή την αρχιτεκτονική η Ålesund, σήμερα είναι γνωστή τόσο σε τοπικό όσο και σε εθνικό επίπεδο και συμμετέχει μαζί με τη Βαρκελώνη, τη Βιέννη και τη Γλασκώβη, ως μέλος στο ευρωπαϊκό δίκτυο πόλεων «Rèseau Art Nouveau Network".

Όλα τα κτήρια της πόλης είναι διακοσμημένα με πύργους, πολύχρωμα στολίδια και μικρές λεπτομέρειες που τα κάνουν τόσο όμορφα. Το μουσείο  Alesund  αφηγείται την ιστορία της  της πόλης και το μουσείο Sunnmore  διαθέτει μια μοναδική συλλογή των πλοίων και αναπαλαιωμένα σπίτια εμφάνιση αρχαίες τεχνικές οικοδόμησης, καθώς και αρχαιολογικά ευρήματα από το Μεσαίωνα. Στην πόλη σήμερα κατοικούν 35.000 άτομα και αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα αλιευτικά λιμάνια της Νορβηγίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.