Τετάρτη, 9 Μαΐου 2012

Google Doodle - Carter


google doodle carter
Ποιος είναι ο Χάουαρντ Κάρτερ που τιμά η Google μέσω του doodle? Ήταν ένας Άγγλος αρχαιολόγος, του οποίου η πιο σημαντική συμβολή του ήταν η ανακάλυψη του τάφου του Τουταγχαμόν, της 18ης αιγυπτιακής δυναστείας.

Γεννήθηκε στο Λονδίνο στις 9 Μαΐου 1874, ο Κάρτερ πήγε πρώτη φορά στην Αίγυπτο στην ηλικία 17 ετών, για να βοηθήσει στην ανασκαφή και καταγραφή των τάφων της κοιλάδας των Βασιλείων στις Θήβες. Το 1899 διορίστηκε ο πρώτος επικεφαλής επιθεωρητής της υπηρεσίας Αιγυπτιακών Αρχαιοτήτων. Εκεί γνωρίστηκε με τον Τζορτζ Κάρναβον ο οποίος τον διόρισε επικεφαλή των ανασκαφών του.


Στις 4 Νοεμβρίου 1922, η ομάδα ανασκαφής του Κάρτερ βρήκε τα βήματα που οδηγούν στον τάφο του Τουταγχαμόν, μακράν ο καλύτερος και πιο διατηρημένος  φαραωνικός τάφος που βρέθηκε ποτέ στην Κοιλάδα των Βασιλέων. Στον τάφος ξετυλίχτηκε και ο ιστορικός διάλογος του Κάρναβον με τον Κάρτερ. Όταν ρώτησε ο Κάρναβον "Μπορείς να δεις τίποτα", απάντησε ο Κάρτερ με την περίφημη φράση: «Ναι, θαυμάσια πράγματα.».

Η ομάδα πέρασε τους επόμενους μήνες καταγράφοντας το περιεχόμενο της ανακάλυψης τους. Η κάθαρση του τάφου με τα χιλιάδες αντικείμενα συνεχίστηκε μέχρι το 1932.

O Χάουαρντ Κάρτερ ήταν ένας διάσημος χαρακτήρας και στην ποπ κουλτούρα, με αναφορές σε αυτόν, στη μουσική, λογοτεχνία, τέχνη, καθώς και σε ταινίες και στην τηλεόραση, συμπεριλαμβανομένων των ταινιών Ιντιάνα Τζόουνς.

Ο Κάρτερ πέθανε από λέμφωμα, στο Λονδίνο, στις 2 Μαρτίου 1939 στο ηλικία των 64 ετών. Στην ταφόπλακα του είναι γραμμένο: "Μπορεί το πνεύμα να σου να ζήσει, μπορεί να ξοδέψεις εκατομμύρια χρόνια, εσύ που αγαπάς τις Θήβες, καθισμένος με το πρόσωπο προς τον βόρειο άνεμο, τα μάτια σου θα δουν την ευτυχία."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.