Δευτέρα, 9 Απριλίου 2012

Νηστίσιμο τσουρέκι για την Μεγάλη Εβδομάδα

tsoureki nistisimoΗ Μεγάλη Εβδομάδα ξεκινάει και μαζί της για πολλούς από εμάς και η νηστεία. Υπάρχουν πολλά έθιμα με ιδιαίτερο γευστικό ενδιαφέρον γύρω από το Πάσχα. Για παράδειγμα τα κόκκινα αυγά, η μαγειρίτσα, τα πασχαλινά κουλούρια, τα τσουρέκια... Και όλα εμείς οι Έλληνες τα τιμούμε δεόντως. Όπως καταλαβαίνετε, το θέμα μας αυτή τη φορά ασχολείται αποκλειστικά με τις γευστικές απολαύσεις, τις οποίες απολαμβάνουμε λίγα μόλις λεπτά μετά την Ανάσταση!! (ένα τέταρτο μετά τα μεσάνυχτα της Ανάστασης για την ακρίβεια). Ωστόσο οι επιλογές μας με το που τελειώνει και επίσημα η εβδομάδα της νηστείας είναι σίγουρα πολλές. Το θέμα είναι τι κάνουμε κατά τη διάρκεια αυτής. Την Μεγάλη Εβδομάδα έχουμε μια αφορμή να νηστέψουμε και να αποτοξινωθούμε, αλλά από την άλλη θέλει και η νηστεία την καλοπέραση της...
Τα τελευταία δύο χρόνια κάθε Μεγάλη Εβδομάδα ψήνω κάτι καταπληκτικά τσουρέκια. Το καλό είναι ότι είναι νηστίσιμα, με αγνά υλικά και μπορώ να τα τρώω για πρωινό χωρίς να αισθάνομαι το αίσθημα της πείνας που προκαλεί η νηστεία. Πρόκειται για μια συνταγή από την Αργυρώ την οποία υιοθέτησα και προσάρμοσα στα δικά μου μέτρα κάνοντας κάποιες παραλλαγές. (Αυτό σημαίνει ότι τους βάζω και γέμιση!!). Σας υπόσχομαι πως η συνταγή είναι πανεύκολη και δε θέλει ιδιαίτερες δεξιότητες στη μαγειρική.

Τα υλικά είναι τα εξής:
Για το προζύμι:
2 κύβους μαγιά νωπή
1 φακελάκι μαγιά ξηρή
1 κουτ. σούπας ζάχαρη
1 φλ. τσαγιού νερό χλιαρό
1 κουτ. σούπας αλεύρι
μια πρέζα αλάτι
Τα ανακατεύουμε μέχρι να γίνει ενιαίο μείγμα, θρυμματίζοντας τη μαγιά. Το αφήνουμε για 20 λεπτά σε ζεστό  και υγρό μέρος για να φουσκώσει.

Σε μια άλλη μεγάλη λεκάνη εντωμεταξύ βάζουμε:
1,5 κιλό αλεύρι για τσουρέκια
1 1/2 φλ. τσαγιού ζάχαρη
1/2 κουτ. γλυκού μαστίχα
1 κουτ. γλυκού μαχλέπι
500 γρ. χυμό πορτοκάλι
ξύσμα από 2 πορτοκάλια
2 βανίλιες
1 φλ. τσαγιού σησαμέλαιο (το σησαμέλαιο επιτρέπεται και για όσους δεν τρώνε λάδι λόγω νηστείας)

Όταν το προζύμι είναι έτοιμο, απλά το προσθέτουμε στη λεκάνη με τα υπόλοιπα υλικά και ζυμώνουμε. Αφήνουμε τη ζύμη για 1,5 ώρα να φουσκώσει. Έπειτα αρχίζουμε και πλάθουμε σε σχέδια που προτιμάμε. Προσωπικά ανοίγω λίγο τη ζύμη την ώρα που πλέκω το τσουρέκι και βάζω μέσα πλάκες σοκολάτας υγείας. "Κλείνω" τη ζύμη και συνεχίζω το πλάσιμο. Πριν τα βάλετε στο φούρνο (για 35' στους 160 βαθμούς) αλείψτε τα με λίγο μέλι αραιωμένο σε νερό. Θα ροδοκοκκινίσουν λες και τα αλείψετε με αυγό.
tsoureki nistisimo


Φτιάξτε την οπωσδήποτε. Η συνταγή είναι πολύ απλή και το μόνο που είναι χρονοβόρο είναι η αναμονή για να φουσκώσει η ζύμη. Πραγματικά, αν τα δοκιμάσετε δε θα καταλάβετε καμία διαφορά με τα κανονικά τσουρέκια! Είναι πεντανόστιμα! Και υγιεινά, και με λιγότερες θερμίδες...

1 σχόλιο:

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.