Τρίτη, 13 Μαρτίου 2012

Oreo, simply the best

oreo history
Τα καλύτερα μπισκότα του κόσμου (κατά την άποψή μου) έχουν γενέθλια, γίνονται 100 χρονών. 

Ήταν 6 Μαρτίου 1912 όταν η εταιρεία Nabisco πούλησε το πρώτο μπισκότο Oreo, σε ένα παντοπωλείο. Και εκατό χρόνια μετά, πουλάει εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο και τα τρώμε σε διάφορες παραλλαγές.

Το 1912 βέβαια κυκλοφόρησαν σε 2 παραλλαγές, η κλασική και με γεύση λεμόνι. Με συνοπτικές διαδικασίες υπερίσχυσε η πρώτη, με αποτέλεσμα η γεύση λεμόνι να διακοπεί το 1920.

Δύο είναι οι αγαπημένες μου παραλλαγές μετά την κλασσική φυσικά, το παγωτό oreo…..
Και τα δημητριακά Oreo (αυτά δεν υπάρχουν στο εμπόριο). Απλά σε ένα μπολ με γάλα ρίξτε διαλειμένα μπισκότα Oreo…..

Η προέλευση του ονόματος είναι μυστήριο κανείς δεν γνωρίζει από που προέρχεται. Κάποιοι πιστεύουν ότι προέρχεται από την γαλλική λέξη χρυσός, (στα γαλλικά or). Άλλοι υποστηρίζουν ότι είναι ελληνική λέξη (ναι ναι, παντού υπάρχει ένας Έλληνας ή κάτι ελληνικό) και προέρχεται από την λέξη όρος. Κάτι που ευνοεί τη θέση αυτή είναι ότι στα πρώτα δοκιμαστικά μπισκότα, πάνω στο μπισκότο ήταν σχηματισμένος ένας λόφος.

Η χρυσή αναλογία του Oreo είναι 71% και 29% για μπισκότο και κρέμα. Η αρχική συνταγή περιελάμβανε και χοιρινό λίπος και ήταν αυτό το συστατικό που έκανε ξεχωριστή την κρέμα. Μετά από 100 χρόνια πουλιούνται σε πάνω από 100 χώρες. Η πρώτη πεντάδα πωλήσεων είναι οι ΗΠΑ, Κίνα, Βενεζουέλα, Καναδά και Ινδονησία. Σε ορισμένες χώρες, όπως η Κίνα, η εταιρεία μορφοποίησε λίγο την συνταγή για να προσελκύσει τους εκεί καταναλωτές.

Αν βάζαμε όλα τα Oreo που κατασκευάστηκαν ποτε σε σειρά θα έκαναν εύκολα 381 φορές το γύρω της Γης. Αν τα βάζαμε το ένα πάνω στο άλλο? 5 φορές πάνω κάτω θα έκαναν την διαδρομή Γη - Σελήνη.

Και αυτό γιατί, από το 1912 έχουν πουληθεί 450 000 000 000.


1 σχόλιο:

  1. ομολογω οτι ετρεξαν τα σαλια μου, αλλα εκει που λεει για το χοιρινο λιπος το ξανασκεφτηκα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.