Παρασκευή, 16 Μαρτίου 2012

Το Iphone γεννιέται

Διαβάζοντας το βιβλίο “Steve Jobs, η επίσημη βιογραφία” No4

iphone born

Το 2005 είχαν πουληθεί πάνω από 20.000.000 Ipods. Και μέχρι εκείνη τη στιγμή το Ipod αποτελούσε τη ναυαρχίδα της εταιρείας.
Αν κάτι πήγαινε στραβά στο προϊόν και έπεφταν οι πωλήσεις του τότε η Apple θα είχε σοβαρό πρόβλημα.
Τι θα μπορούσε να πάει στραβά? Να ανακαλύψει μία άλλη εταιρεία κάτι που να συνδυάζει μουσική και κινητό τηλέφωνο. Έτσι αποφάσισαν να είναι αυτοί οι πρώτοι που θα τολμήσουν κάτι τέτοιο.
Ένα από τα πράγματα που κάνουν τα προϊόντα της apple να ξεχωρίζουν και να είναι ιδιαίτερα είναι η φιλοσοφία που έχουν οι υπάλληλοι της. Ότι δημιουργούν προϊόντα που κατά κύριο λόγο θα άρεσε στους ίδιους να τα χρησιμοποιούν.
Συζητούσαν ότι στα δικά τους προσωπικά τηλέφωνα είναι δύσκολα και πολύπλοκα κάποια πράγματα όπως ο συγχρονισμός του κινητού με τα email σου. Έτσι θέλησαν να φτιάξουν ένα προϊόν που θα αρέσει πάνω από όλα στους ίδιους και θα θέλουν να το χρησιμοποιήσουν.

Το 2005 πουλήθηκαν 825.000.000 κινητά τηλέφωνα και σύμφωνα με την Apple ήταν όλα χάλια. Τι θα συνέβαινε λοιπόν αν κυκλοφορούσε ένα κινητό το οποίο θα έκανε την διαφορά τόσο στο σχεδιασμό όσο και στις υπηρεσίες του?
Μία από τις αρχικές ιδέες ήταν να υιοθετήσουν στο νέο τηλέφωνο τον τροχό που έκανε διάσημο το ipod. Ευτυχώς απέρριψαν άμεσα την ιδέα μιας και θα ήταν δύσκολο να τον χειρίζεται κανείς για άμεσες ανάγκες. Άλλωστε αυτό θα ήταν αντίθετο και στην απλότητα που ήθελαν να χαρακτηρίζει το κινητό. 
Εκείνον το καιρό η Apple δούλευε και σε ένα άλλο project, υπολογιστής με οθόνη αφής (θυμίζει κάτι? Ναι το Ipad). 
Η ιδέα του Ipad προυπήρχε του Iphone και οι ιδέες για την κατασκευή του βοήθησαν την γέννηση του iphone.
Έτσι αποφάσισαν το κινητό να είναι μόνο μία μεγάλη οθόνη.
Ανθεκτική όμως οθόνη. Που δεν σπάει και δεν γρατσουνίζεται.
Και όντως έχω δει πολλά iphone να πέφτουν κάτω και να μην παθαίνουν το παραμικρό. Πάντα είχα απορία γιατί και μου λύθηκε μέσα από το βιβλίο.
To γυαλί που χρησιμοποιείται στο Iphone ονομάζεται Gorilla glass.  Το είχε κατασκευάσει μία εταιρεία το 1960, προσπάθησε να το πουλήσει ως πολύ ανθεκτικό γυαλί αλλά δεν τα κατάφερε έτσι σταμάτησε την Παρασκευή του.
Μέχρι που μία μέρα τους τηλεφώνησε ο Jobs και τους ζήτησε μέσα σε  σε 6 μήνες να κατασκευάσουν όσο Gorilla glass μπορούσαν. Από τότε δεν σταμάτησαν ποτέ να το παρασκευάζουν.
Έτσι γεννήθηκε  το Iphone. Υπάρχουν πολλές απόψεις αν τελικά είναι ένα καλό τηλέφωνο, αν αξίζει τα χρήματά του, αν υπάρχουν καλύτερα τηλέφωνα από αυτό.
Πάντως αν διαβάσουμε τα νούμερα , από το 2007 που κυκλοφόρησε μέχρι το τέλος του 2010 η Apple είχε πουλήσει πάνω από 90.000.000 τηλέφωνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.