Πέμπτη, 22 Μαρτίου 2012

Britannica, τέλος εποχής


britannica stop print
H εγκυκλοπαίδεια Britannica σταματά την έντυπη έκδοση, μετά από 244 χρόνια συνεχούς παρουσίας.
Ήταν το το 1768 στο Εδιμβούργο της Σκωτίας όταν τυπώθηκε για πρώτη φορά. Η εταιρεία θα διαθέσει τα τελευταία της αποθέματα και μόλις αυτά εξαντληθούν θα την βρίσκουμε μόνο στο διαδίκτυο.
Ίσως αυτή η εξέλιξη να είχε προβλεφτεί εδώ και καιρό, άλλωστε οι εξελίξεις τις ιστορίας τρέχουν πια με την ταχύτητα του internet, και είναι δύσκολο να τις συμπεριλάβεις σε έντυπη μορφή.
Ίσως ρόλο παίζει και το άπλετο υλικό που προσφέρεται πια μέσα από το internet, τα πάντα αναρτούνται σε χρόνο dt, τι στιγμή που συμβαίνει με κείμενα εικόνες και video. Αποτέλεσμα όλων αυτών να έχει δημιουργηθεί μία τεράστια βάση δεδομένων της Ιστορίας μας και δωρεάν.
Ίσως είναι και το γεγονός ότι όλο και πιο πολύ η τάση ανάγνωσης γίνεται ηλεκτρονική, e-books, tablets pc, ipads κλπ. 
Μέσω της ηλεκτρονικής έκδοσης η εταιρεία υπολογίζει ότι θα εξυπηρετούν πάνω από 100 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Επίσης θα προσπαθήσουν να της δώσουν και κοινωνικό χαρακτήρα μιας και οι χρήστες θα έχουν την δυνατότητα να στέλνουν σχόλια και παρατηρήσεις κατευθείαν στους συντάκτες.

Πάντα θα υπάρχουν άνθρωποι που θα προτιμούν τις έντυπες εκδόσεις αλλά και με την εμφάνιση της Google και wikipedia (που θα αποτελέσουν και τους ισχυρούς αντιπάλους της Britannica) η αναζήτηση και η άμεση απόδοση αποτελεσμάτων έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας, κάνεις μία αναζήτηση και σε ένα δευτερόλεπτο έχεις εκατομμύρια αποτελέσματα. Επίσης ένα άλλο πλεονέκτημα είναι ότι έχουμε την δυνατότητα να κάνουμε αναζήτηση και μέσα στο ίδιο ηλεκτρονικό κείμενο και απομονώσουμε το κομμάτι που μας ενδιαφέρει.

Μιας και έχει να αντιμετωπίσει ισχυρά sites όπως η google το επιχείρημα που παρουσιάζει ως πλεονέκτημα η Britannica είναι ότι αντί να κάνεις αναζητήσεις σε όλο το διαδίκτυο ψάχνοντας διάφορες πηγές, μέσω της Britannica αναζητάς από μία πηγή και βρίσκεις πολλά αποτελέσματα. Επίσης μπορεί να μην έχει τον όγκο της Wikipedia αλλά μην  ξεχνάμε ότι η Britannica έχει χιλιάδες επιστημονικούς συνεργάτες ανά τον κόσμο, που κάποιοι από αυτούς έχουν νόμπελ, έχουν διακρίσεις στον τομέα τους.

Η εξέλιξη αυτή σηματοδοτεί το τέλος μιας εποχής, μιας τεράστιας εποχής, της εποχής του χαρτιού και ανοίγει το δρόμο για αυτό που φανταζόμασταν όλοι, την ηλεκτρονική εποχή, απλά δεν φανταζόμασταν ότι ήταν τόσο κοντά...

1 σχόλιο:

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.