Τετάρτη, 21 Μαρτίου 2012

Κινητές... επαφές


cell phones
To πρώτο τηλέφωνο ανακαλύφθηκε το 1876 από τον Αλεξάντερ Γκράχαμ Μπελ.
Σίγουρα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η ανακάλυψη του αιώνα μέσα σε έναν αιώνα γεμάτο ανακαλύψεις.
Τα πρώτα κινητά τηλέφωνα άρχισαν να χρησιμοποιούνται τη δεκαετία του 90. Τότε ήταν τεράστια κουβαλούσες μαζί και ένα μικρό βαλιτσάκι.
Από εκεί και πέρα ακολούθησαν την φιλοσοφία το καλύτερο άρωμα χωράει σε μικρότερο μπουκαλάκι και άρχισαν να γίνονται όλο και πιο μικρά.
cell phones
Έχουμε φτάσει και σε σημείο να τα αποκαλούμε smart…phones.
Σίγουρα όλα αυτά είχαν ως σκοπό να φέρουν τους ανθρώπους πιο κοντά και να κάνουν τις επικοινωνίες πιο εύκολες.
Τελικά έχουν πετύχει τον θεμέλιο σκοπό τους?


Ερευνητές από το πανεπιστημίο του Μέριλαντ απαντούν όχι. Διαπίστωσαν ότι μετά από την χρήση του κινητού τηλεφώνου οι άνθρωποι ειναι λιγότερο διατεθιμένοι να συμμετέχουν σε κοινωνικές ενέργειες που έχουν σκοπό να βοηθήσουν άλλους ανθρώπους. Δεν έχουν διάθεση για εθελοντισμό, και συμμετοχή σε λύσεις κοινωνικών προβλημάτων.
Η έρευνα του πανεπιστημίου πραγματοποιήθηκε σε ομάδες ανθρώπων 20 ετών αλλά οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα ευρήματα θα μπορούσαν να φωτογραφίζουν και άλλες ηλικιακές ομάδες.
Πως εξηγείται αυτό?  Ως όντα είμαστε κοινωνικοί και έχουμε ανάγκη την επαφή με άλλους ανθρώπους. Η κοινωνικότητα είναι απαραίτητη για την επιβίωση μας. Η ανάγκη όμως αυτή ικανοποιείται μέσα από τις συνομιλίες μας από το κινητό τηλέφωνο, παθαίνουμε κάτι σαν κορεσμό και μετά απλώς δεν θέλουμε άλλη κοινωνικότητα.
Κάπως σαν το φαγητό όταν πεινάμε τρώμε, όταν είμαστε χορτασμένοι δεν ανοίγουμε το ψυγείο...
Ένα άλλο σημαντικό εύρημα της έρευνας ήταν ότι η διείσδυση των κινητών στην ζωή μας έχει μειώσει την επαφή μας με τους άλλους ανθρώπους αλλά αυτή η μείωση είναι λιγότερη από την μείωση που προκαλεί το social προφίλ μας, facebook κλπ.
Τι επιπτώσεις θα έχει αυτή η αποξένωση στην κοινωνία μας, πιστεύω, θα φανούν άμεσα.
Πως θα ερχόμαστε σε επαφή την επόμενη δεκαετία παραμένει ερώτημα, διαδυκτιακά, σωματικά, φυσικά, ηλεκτρονικά?

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.