Σάββατο, 17 Μαρτίου 2012

Στέβια: Η ζάχαρη του μέλλοντος!

Στέβια. Θυμηθείτε το όνομα γιατί τα επόμενα χρόνια θα πρωταγωνιστεί το είδος αυτό στην καθημερινή μας ζωή. Πρόκειται για ένα θάμνο που φυτρώνει στην Παραγουάη και που αυτή τη στιγμή που μιλάμε καλλιεργείται σε μεγάλες ποσότητες στην Κίνα, στη Βραζιλία και αλλού. Η στέβια θεωρείται ο μεγαλύτερος ανταγωνιστής της ζάχαρης, αλλά και όλων των γλυκαντικών και έχει σαφές προβάδισμα έναντι αυτών. Ας δούμε γιατί:

stevia zaxariΑρχικά, το τελικό προϊόν που εξάγεται από το θάμνο αυτό, είναι 200 με 300 φορές γλυκύτερο. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως ένα κουταλάκι του γλυκού στέβια θα ισοδυναμεί με ένα φλυτζάνι ζάχαρη!
To πιο σημαντικό όμως κατά τη γνώμη μου είναι πως παρόλο που είναι ένα ισχυρό γλυκαντικό δεν αποδίδει καθόλου θερμίδες όση ποσότητα και αν καταναλώσουμε! Απευθύνεται λοιπόν σε όλους όσους προσέχουν τη διατροφή τους αλλά κυρίως σε ανθρώπους με διαβήτη ή παχύσαρκους οι οποίοι θα έχουν τη δυνατότητα να γεύονται τη γλυκύτητα της χωρίς φόβο. Επίσης μαγειρεύεται και σε θερμοκρασίες έως 200 βαθμούς.

Επιπλέον, αξίζει να αναφέρουμε πως όχι μόνο δεν προκαλεί τερηδόνα όπως η ζάχαρη, αλλά είναι μία ουσία με πολλά μεταλλικά στοιχεία και ιχνοστοιχεία με ωφέλιμες ιδιότητες για την υγεία μας, γεγονός που βρίσκεται ακόμα υπό έρευνα για περαιτέρω αποδείξεις.
Σαν συμπέρασμα, η στέβια αποτελεί την ιδανική εναλλακτική λύση σε μία εποχή που η ασπαρτάμη, η φρουκτόζη και γενικά οι γλυκαντικές ουσίες βρίσκονται υπό καθεστώς αμφισβήτησης, ενώ αναφέρεται πως είναι ιδιαίτερα επιζήμιες για την υγεία μας.
Στην Ελλάδα το φυτό της στέβιας έγινε γνωστό μετά το 2005 και οι πειραματικές καλλιέργειες σε συνδυασμό με τις ερευνητικές διεργασίες γίνονται στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλίας. Αναμένουμε και ελπίζουμε να συμβάλλει σημαντικά και στην αξιοποίηση της γεωργικών εκτάσεων, σε δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και γενικότερα στην ανάπτυξη της ελληνικής γεωργίας και οικονομίας, που έχει τόσο πολύ έχει ανάγκη ο τόπος μας.

Άντε να φάμε και κανένα γλυκό χωρίς τύψεις...

1 σχόλιο:

 1. Καλοκαιρινές συνταγές με στέβια μπορείτε να βρείτε και εδώ:
  Συνταγές με στέβια

  Περισσότερες πληροφορίες για στέβια μπορεί κανείς να βρεί στο
  Στέβια

  Σχετικά με το φυσικό γλυκαντικό στέβιας EryStevio δείτε το παρακάτω link
  EryStevio
  Το φυσικό γλυκαντικό στέβια EryStevio μπορείτε να το βρείτε στα φαρμακεία σε όλη την Ελλάδα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.