Κυριακή, 11 Μαρτίου 2012

Ας αγαπήσουμε το σώμα μας

diata, teleio somaΚάθε χρόνο, με το που μπαίνει η άνοιξη, εμείς οι γυναίκες παθαίνουμε μια εμμονή. Παραδεχτείτε το. 
Συνειδητοποιούμε πως το καλοκαίρι είναι κοντά, και εν μια νυκτί απαιτούμε από το σώμα μας να χάσει τα περιττά κιλά με οποιονδήποτε τρόπο. Αρχίζουμε τις δίαιτες, τις εγγραφές στα γυμναστήρια και απευθυνόμαστε σε οτιδήποτε μπορεί να μας υποσχεθεί αδυνάτισμα εύκολο και γρήγορο. Δεν είναι λίγες οι γυναίκες που καταφεύγουν σε σκευάσματα ύποπτα και δίαιτες εξαντλητικές για να αποκτήσουν το ποθητό αποτέλεσμα και το "τέλειο" σώμα, με κόστος τη σωματική τους υγεία. Το μοντέλο ενός πολύ αδύνατου σώματος έχει εδώ και χρόνια οριστεί από τη βιομηχανία της μόδας ως το πρότυπο της γυναικείας ομορφιάς και όλες οι γυναίκες πασχίζουμε για να το μιμηθούμε.
Σαφώς πρέπει να προσέχουμε τη διατροφή μας. Ιδανικό το να φροντίζουμε το σώμα μας και να το γυμνάζουμε. Σε ποιο σημείο όμως ακριβώς πολλές γυναίκες ξεπερνούν το όριο και παθαίνουν εμμονή με την εικόνα τους και το σώμα τους; Πότε έρχεται η στιγμή και για ποιο λόγο που η ευτυχία τους και η δυστυχία τους εξαρτάται από το νούμερο που θα δείξει η ζυγαριά; Σε ποιο σημείο αρχίζουν να βλάπτουν τον εαυτό τους τους στην προσπάθειά τους να μιμηθούν μοντέλα λιπόσαρκα με μοναδικό αποτέλεσμα και συνέπεια τις διατροφικές διαταραχές αλλά και τον κλονισμό της ψυχικής τους υγείας;

"Το σώμα αποτελεί το μέσο επικοινωνίας με το περιβάλλον, το περιτύλιγμα του εαυτού. Η πρώτη αίσθηση που έχουμε για το μέσο αυτό δημιουργείται από το βλέμμα και το χάδι της μητέρας μας. Με το πέρασμα του χρόνου μαθαίνουμε να το ελέγχουμε, να το φροντίζουμε, να το αγαπάμε ή να το μισούμε, να το σεβόμαστε ή να το βασανίζουμε. Οι σημαντικές σχέσεις της ζωής μας, όπως αυτή με την οικογένεια, τον κοινωνικό περίγυρο αλλά και οι ερωτικές σχέσεις καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό την εικόνα με την οποία το άτομο από νωρίς αντιλαμβάνεται τον εαυτό του και το σώμα του. Η αντίληψη που έχει το άτομο για το σώμα του επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την αυτοπεποίθησή του. Το φαινόμενο αυτό βέβαια είναι πιο σύνηθες στις γυναίκες και λιγότερο  στους άνδρες. Αυτό μπορεί να το καταλάβει κανείς φέρνοντας στο μυαλό του τα κοινωνικά στερεότυπα που έχουν δημιουργηθεί και κατά κάποιο τρόπο παγιωθεί στο πέρασμα των χρόνων. Οι άνδρες αποκτούν κύρος και τονώνουν την αυτοπεποίθησή τους από τα οικονομικά και επαγγελματικά τους επιτεύγματα, ενώ οι γυναίκες θεωρούνταν και θα θεωρούνται ως το ωραίο φύλο. Η κοινωνία αποδέχεται πολύ πιο εύκολα μια ωραία γυναίκα, με λεπτό κορμί, η βιομηχανία της μόδας προβάλλει αυτές ως πρότυπο, όπως και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης" προλογίζει η κλινική ψυχολόγος και συνεργάτης του clipit, Αγγελική Κατσαμά.

Πώς θα γίνει λοιπόν να συμφιλιωθούμε με αυτό που βλέπουμε στον καθρέφτη; Ποιος είναι ο τρόπος που θα μας βοηθήσει να αγαπήσουμε το περιτύλιγμα του εαυτού μας; και πώς μπορούμε να μάθουμε να το κρίνουμε σωστά το σώμα μας χωρίς να είμαστε αυστηροί μαζί του και χωρίς να το φθείρουμε; Το πρώτο βήμα είναι να ενημερωθούμε για τις πολλαπλές διαστάσεις μέσα από τις οποίες αντιλαμβανόμαστε την εικόνα του σώματός μας. Η ψυχολόγος μας συμβουλεύει: "Αρχικά θα μπορούσαμε να αναφερθούμε στην ρεαλιστική του εικόνα, την εικόνα που μας δείχνει ο καθρέφτης μας. Σε πολλές περιπτώσεις όμως, η εικόνα αυτή διαστρεβλώνεται από την υποκειμενική εικόνα που έχουμε για το σώμα μας, την υποκειμενική διάσταση δηλαδή με την οποία το αντιλαμβανόμαστε. Σε περιπτώσεις διατροφικών διαταραχών όπως είναι η ανορεξία, ο πάσχων αντιλαμβάνεται το λιπόσαρκο σώμα του ως υπέρβαρο, αυτή είναι και η υποκειμενική εικόνα που έχει για το σώμα του και σχετίζεται άμεσα με την ψυχολογική κατάσταση του ατόμου. Καταλαβαίνουμε λοιπόν πως η ρεαλιστική εικόνα του σώματος μπορεί ναι είναι εκ διαμέτρου αντίθετη με την υποκειμενική εικόνα. Άλλη μια διάσταση αφορά στο πώς το περιβάλλον αντιλαμβάνεται το σώμα μας, είναι η κοινωνική εικόνα του σώματος. Σε αυτή τη διάσταση βασικό ρόλο παίζουν τα κοινωνικά πρότυπα ομορφιάς και το άτομο νιώθει περισσότερο αποδεκτό και σίγουρο για το σώμα του όταν συμβαδίζει με αυτά τα πρότυπα. Πρόκειται για μια πολύ σοβαρή διάσταση ιδιαίτερα για της έφηβες κοπέλες που έχουν την τάση να αμφισβητούν τον εαυτό τους και να επιζητούν την κοινωνική αποδοχή. Τέλος για κάθε άτομο υπάρχει και η ιδανική εικόνα του σώματός του και αναφέρεται στο πώς θα ήθελε να είναι αυτό. Η ιδανική διάσταση μπορεί και να είναι τελείως ανεξάρτητη από τη ρεαλιστική διάσταση του σώματος. Το άτομο μπορεί να υιοθετεί ως ιδανική εικόνα την εικόνα του πιο καλλίγραμμου μοντέλου παρόλο που το ίδιο δεν διαθέτει αυτή τη σωματοδομή." Σύμφωνα λοιπόν με την ψυχολόγο μας ένα νεαρό κορίτσι που η ρεαλιστική εικόνα του σώματός της είναι ενός σώματος με καμπύλες και η ιδανική του εικόνα είναι αυτή ενός ψιλόλιγνου σώματος, αυτομάτως κινδυνεύει να  αντιληφθεί το σώμα του πιο παχύ, ειδικά σε μια κοινωνία που τα κοινωνικά πρότυπα προβάλλουν και επιβάλλουν ως ιδανική σιλουέτα αυτή που συμβαδίζει με την ιδανική εικόνα του κοριτσιού.
Ποιο είναι όμως το αντίκτυπο της σύγκρισης αυτής στην υγεία της κάθε γυναίκας;"Σαν αποτέλεσμα αυτής της σύγκρισης η γυναίκα νιώθει απογοητευμένη από το σώμα της και η υποκειμενική εικόνα του φαντάζει στο μυαλό της ακόμα πιο ατελής. Τραγική συνέπεια των παραπάνω αποτελούν τα ολοένα και αυξανόμενα νούμερα γυναικών που πάσχουν από διατροφικές διαταραχές όπως είναι η νευρική ανορεξία και η βουλιμία αλλά και η κατάθλιψη και η χρήση ουσιών. Σε αυτές τις περιπτώσεις η βοήθεια του ειδικού είναι αναγκαία προκειμένου να βοηθηθεί το άτομο να αποκτήσει μια ομαλή σχέση με το σώμα του και με τον βαθύτερο εαυτό του." 

diata, teleio soma
Ας μάθουμε λοιπόν να φέρουμε κοντά τη ρεαλιστική εικόνα του σώματός μας με την υποκειμενική του εικόνα, ώστε να την αποδεχτούμε και να νιώσουμε υγιείς και χαρούμενες. Η ψυχολόγος μας Αγγ. Κατσαμά καταλήγει: "Ο τρόπος που μπορούμε να θωρακιστούμε μπροστά σ’αυτόν τον κίνδυνο είναι να γνωρίσουμε τον εαυτό μας και να τον αγαπήσουμε. Να μειώσουμε την απόσταση ανάμεσα στην ψυχή και το σώμα μας. Να αγαπήσουμε και τα δύο αυτά στοιχεία που συνθέτουν εμάς τους ίδιους. Όπως έχει γίνει ήδη κατανοητό αν δεν αγαπήσουμε και σεβαστούμε πρώτα τον εσωτερικό μας κόσμο όποιο σώμα και αν φέρει αυτόν, δε θα μπορέσουμε να το νιώσουμε δικό μας και να το «αγκαλιάσουμε».  Φυσικά επιθυμούμε ένα υγιές σώμα αλλά αυτό δε σημαίνει ένα σώμα αποστεωμένο. Η υγιεινή διατροφή και η φυσική άσκηση μπορούν να μας προσφέρουν το δυνατό, υγιές και όμορφο σώμα που επιθυμούμε τονώνοντας και την ψυχολογική μας διάθεση. Αν αφήσουμε λίγο στην άκρη τα κοινωνικά πρότυπα και δούμε τις καθημερινές γυναίκες, την πραγματική ζωή θα καταλάβουμε πως η ευτυχία είναι αλλού, είναι στις ζεστές σχέσεις που γεμίζουν την ψυχή μας, στην οικογένεια μας, στους φίλους μας,  στον ήλιο, στη θάλασσα, στην τέχνη, στη μάθηση και σε τόσα άλλα διαφορετικά πράγματα όσο διαφορετική είναι καθεμία από εμάς!"

Στοιχεία επικοινωνίας με την κλινική ψυχολόγο Αγγελική Κατσαμά:
ag.katsama@gmail.com
694 090 8833

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.