Κυριακή, 4 Μαρτίου 2012

Μαγειρεύοντας με ένα ψάρι


mageireuontas me ena psari
Η μαγειρική είναι τέχνη. Ένα πιάτο είναι όμορφο όσο ένας πίνακας, χρώματα, συνδυασμοί, φαντασία. 

Η μαγειρική είναι δημιουργία. Τι υλικά να χρησιμοποιήσεις πως να τα συνδυάσεις. Και μόνο η ερώτηση «τι να μαγειρέψω σήμερα» σε βάζει σε μία διαδικασία δημιουργικής σκέψης.

Η μαγειρική είναι ιστορίες να διηγήσε. «Αυτή τη συνταγή μου την έδωσε η γιαγιά μου από την....», «να κόψεις κυδωνάτες τις πατάτες....» κλπ.
Η μαγειρική είναι διάβασμα και ανάγνωση, απο βιβλία, απο αποκόμματα, απο συνταγές γραμμένες στο χέρι.


Τι μαγευρεύεται λοιπόν όταν θέλεις να συνδυάσεις τις ιστορίες σου, τις συνταγές σου, την τέχνη του γραψίματος,την φαντασία και την αγάπη για τα βιβλία?  Η συγγραφέας Κωνσταντίνα Τασσοπούλου έχει την απάντηση στο νέο της βιβλίο «Μαγειρεύοντας με ένα ψάρι».

«Το αίνιγμα του τίτλου λύνεται από την πρώτη κιόλας σελίδα και το μυστικό του βυθού ξεβράζεται στην άμμο.
Το ψάρι είναι άνθρωπος.
Παρόλου που είναι ιχθύς.
Ηρωίδα είναι η ίδια η συγγραφέας που ζεί στο κέντρο της Αθήνας και με κέντρο βάροθς την μικρή της κουζίνα θυμάται, ξεχνάει – ιχθύς γαρ, γελάει, κλαίει, φοβάται, κολυμπάει, πνίγεται, ερωτεύεται, βρίσκει τον εαυτό της την ίδια ώρα που μια πίτα χειροποίητη ψήνεται στο φούρνο. Ότι κάνει δηλαδή ο καθένας που η μέρα του δίνει σκυτάλη στην επόμενη, σαν κατσαρόλα που διαδέχεται μιαν άλλη στο αναμέννο μάτι της κουζίνας.
25 συνταγές ζωής
25 αυτοτελή διηγήματα που εμπεριέχουν και μια ατόφια συνταγή, μαζί με τον τρόπο που μπορείς να την εφαρμόσεις. Ταυτόχρονα είναι ένα ολοκληρωμένο μυθιστόρημα που περιγράφει μια ιστορία ενάμιση χρόνου.
Τη δική της
Καταθέσεις άλλοτε ξεκαρδιστικές κι άλλοτε να σε κάνουν να δακρύσεις. Αγνές. Σαν φρεσκοαγορασμένες πρώτες ύλες που αφήνουν το στομάχι σου γεμάτο και το στόμα σου γλυκόπικρο. Η ζωή έτσι κι αλλιώς, όπως κάθε φαγητό, έχει μπόλικα φαγητά. Κι είναι η δοσολογία και ο τρόπος μαγειρέματος που θα αφήσουνε την όποια γεύση...»

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΙΤΑΝΟΣ

Καλή όρεξη και καλή ανάγνωση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.