Πέμπτη, 1 Μαρτίου 2012

Κόκκινη κλωστή δεμένη...

martaki, ethima martis
Ο Μάρτης επιτέλους έφτασε και μαζί του και η άνοιξη. Αλήθεια, εσείς φορέσατε το "μάρτη" σας;;
Το βραχιολάκι που συνηθίζουμε να φοράμε στα μικρά παιδιά -αλλά και σε μας τους ίδιους- την πρώτη μέρα του Μάρτη, είναι ένα έθιμο που έχει αντέξει στο χρόνο. 
Ο "Μάρτης" ή αλλιώς το "μαρτάκι" είναι ένα βραχιόλι από λευκή και κόκκινη κλωστή στριμμένη και συνηθίζεται να το φοράμε τη πρώτη κιόλας                                                   μέρα της άνοιξης.
Ψάχνοντας, έμαθα πως πρόκειται για ένα πολύ παλιό έθιμο που πιθανόν να έχει τις ρίζες του στην αρχαία Ελλάδα. Τότε όσοι μετείχαν στα Ελευσίνια μυστήρια συνήθιζαν να φορούν μια κλωστή στο δεξί τους χέρι, πιστεύοντας πως έτσι θα ξορκίσουν το κακό. Το έθιμο αυτό πέρασε μέσα στους αιώνες και έκτοτε, από τα παλιά χρόνια, οι μητέρες την πρώτη κάθε Μάρτη φορούν στο καρπό των παιδιών τους το "μαρτάκι". 

Σύμφωνα με τις παραδόσεις, προστατεύει το πρόσωπο των μικρών παιδιών από τον πρώτο ήλιο της άνοιξης για να μην καούν.Βλέπετε κάποτε τα πρότυπα ομορφιάς ήταν πολύ διαφορετικά από σήμερα. Ομορφιά σήμαινε λευκό δέρμα, μακριά από κάθε επίδραση των βλαβερών ακτίνων του ήλιου.
Άλλοι το αφαιρούσαν με το τέλος του μήνα, υπήρχαν όμως και μερικοί που το φορούσαν ως την Ανάσταση. Τότε το έβγαζαν και το άφηναν πάνω σε μια τριανταφυλλιά για να υπάρχει ανθοφορία....
Πώς φτιάχνεται το "μαρτάκι" : Πιάνουμε στο χέρι μας τις δύο κλωστές, κάνουμε ένα κόμπο στην άκρη της καθεμιάς και τις στερεώνουμε κάπου με μια καρφίτσα. Πρώτα με την παλάμη μας στρίβουμε την μία κλωστή και κάνουμε άλλον έναν κόμπο στην άλλη άκρη της. Το ίδιο κάνουμε και με την δεύτερη κλωστή. Στο τέλος τις πιάνουμε και τις δύο μαζί, αφήνουμε τις άκρες τους και αμέσως μπλέκονται η μία με την άλλη.
Τα έθιμα και οι λαογραφικές παραδόσεις ενός τόπου έχουν πάντα ένα ξεχωριστό ενδιαφέρον. Η Ελλάδα είναι μια χώρα με μεγάλη παράδοση στα έθιμα και είναι όμορφο να προσπαθούμε να τηρούμε όσα μπορούμε.

Καλό μήνα και καλή άνοιξη!!!
martaki, ethima martis

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.