Κυριακή, 19 Φεβρουαρίου 2012

brigadeiros, η λιχουδιά της Αποκριάς!

brigadeiros apokries
Προσφάτως παρακολούθησα μια συνταγή του Παρλιάρου και ξετρελάθηκα. Γλυκιά, εύκολη και οικονομική. Πρόκειται για βραζιλιάνικα τρουφάκια που ονομάζονται brigadeiros! Τα brigadeiros είναι ένα αποκριάτικο γλυκό που πρωτοεμπνεύστηκαν οι Βραζιλιάνοι γύρω στα 1940. Μέχρι σήμερα, δε νοείται πάρτυ ή γιορτή στη Βραζιλία χωρίς αυτά τα χαριτωμένα τρουφάκια. Για την ιστορία, ονομάστηκαν έτσι από τον Βραζιλιάνο Brigadeiro Eduardo Gomes, έναν αξιωματικό της Air Force, που διετέλεσε και Πρόεδρος της Βραζιλίας. Χωρίς να ξέρω το λόγο στη Βραζιλία συνηθίζουν να δίνουν στα γλυκά τους ονόματα εγχώριων διάσημων.
Πίσω στο θέμα μας όμως. Ενθουσιάστηκα με τη συνταγή για δύο λόγους. Αρχικά,  γιατί έχει ως κύριο συστατικό το ζαχαρούχο γάλα που λατρεύω και που μου θυμίζει τα παιδικά μου χρόνια. Τότε που εγώ και ο αδερφός μου αλείφαμε το ψωμί μας με ζαχαρούχο και που γλείφαμε το κουτί μέχρι να μη μείνει σταγόνα. Νομίζω πως όλα τα παιδάκια αυτό κάνουν. 
Από την άλλη, συνειδητοποιώντας πόσο χαμηλό κόστος έχει αυτή η συνταγή σκεφτόμουν το εξής. Είναι φορές που χρειάζεται να κεράσουμε γνωστούς, συναδέλφους, οικογένεια για κάποιο ευχάριστο γεγονός. Αγοράζουμε λοιπόν από ζαχαροπλαστείο πολλά κομμάτια γλυκά έχοντας το άγχος να φτάσουν για όλους, με αποτέλεσμα να πληρώνουμε ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό. Αυτή τη φορά προτείνουμε ένα γλυκό που θα ενθουσιάσει μικρούς και  μεγάλους και που θα μας απαλλάξει από περιττά έξοδα! Διαβάστε λοιπόν τη διαδικασία μαγειρέματος αλλά και πόσα υλικά χρειάζονται και την επόμενη φορά φτιάξτε τα μόνοι σας!
Υλικά:
400 γρ. ζαχαρούχο γάλα
30 γρ. κακάο
1 κουταλιά σούπας βούτυρο

Σε ένα κατσαρολάκι ανακατεύουμε το κακάο με το ζαχαρούχο γάλα και προσθέτουμε το βούτυρο. Σε χαμηλή φωτιά ανακατεύουμε συνεχώς, μέχρι να γίνει ένα μείγμα ελαστικό που θα ξεκολλάει από τον πάτο της κατσαρόλας. Υπολογίστε περίπου 10 λεπτά πάνω στη φωτιά για να είναι έτοιμο το μείγμα. Αδειάστε σε ένα μπολ και αφήστε το να κρυώσει. Ένα τεταρτάκι με μισή ώρα είναι καλά. Το μείγμα δένει και παίρνει τη μορφή μιας χαλαρής ζύμης. Βουτυρώστε ελαφρά τα χέρια σας και αρχίστε το πλάσιμο. Πλάστε μικρά μπαλάκια. Τέλος, κυλήστε τα σε τρούφα σοκολατένια. Ή πολύχρωμη. Ή σε τριμμένους ξηρούς καρπούς. Ή σε καραμελάκια τύπου smarties. Ή σε τριμμένη καρύδα. Aν έχετε φαντασία μπορείτε να φτιάξετε ό,τι διακόσμηση σας αρέσει. 
Προσωπική συμβουλή. Διπλασιάστε την ποσότητα των υλικών και φτιάξτε τα για παιδικό πάρτυ. Τα παιδιά θα ξετρελαθούν και εσείς δε θα έχετε ξοδέψει σχεδόν τίποτα. Μπορείτε κιόλας να τα αφήσετε να σας βοηθήσουν και να τα φτιάξετε μαζί με τα παιδάκια σας. Ειδάλλως, πλάστε τα σε πολύ μικρές μπαλίτσες και σερβίρετέ τα μαζί με μια κούπα ζεστό καφέ...

brigadeiros apokries
Καλές Απόκριες!

2 σχόλια:

  1. katapliktiko k prepei, para polu geustiko....mpravo polu kali i suntagi. se eyxaristw///

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολυ καλη ιδεα!
    Ελενη

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.