Πέμπτη, 9 Φεβρουαρίου 2012

Η οικονομική κρίση βλάπτει σοβαρά την υγεία

oikonomiki krisiΚαι για να είμαστε πιο ακριβείς, την ψυχολογική υγεία. Και δεν είναι γνωμάτευση δική μας, αλλά του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ειπωμένη από το 2008. Σήμερα είμαστε εδώ ως ζωντανή απόδειξη των λεγομένων τους. Δυστυχώς είχαν δίκιο.

Όλοι μας έχουμε δει στους γύρω μας τη διαφορά. Έχετε παρατηρήσει δίπλα σας ανθρώπους να περπατάνε σκυφτοί και προβληματισμένοι; Ή μήπως βρίσκεστε ανάμεσα σε παρέες με φίλους που πλέον όμως κανείς τους δε χαμογελά; Είναι η κακή οικονομία και το ερώτημα "πώς θα ζήσουμε" το μόνιμο θέμα συζήτησης; Όλοι μας ανεξαιρέτως έχουμε πληγεί από την κρίση της εποχής μας και το μέλλον φαίνεται ακόμα πιο δυσοίωνο. Είναι επομένως φυσική συνέπεια και η διαταραχή της ψυχολογικής μας υγείας. Μιλώντας με ποσοστά, οι κρίσεις άγχους έχουν αυξηθεί κατά 15%, η κατάθλιψη κατά 50% και οι αυτοκτονίες για οικονομικούς λόγους έχουν διπλασιαστεί. 

Η κλινική ψυχολόγος Αγγελική Κατσαμά (ag.katsama@gmail.com) μας ενημερώνει για τα συμπτώματα των ψυχικών διαταραχών: "Το άγχος αποτελεί ψυχοσυναισθηματική αντίδραση στην πίεση που κάποιος δέχεται, εξωτερική ή εσωτερική και έχει ποικίλους τρόπους εμφάνισης. Κάποιοι από αυτούς είναι: η ταχυπαλμία, η εφίδρωση, το αίσθημα πνιγμού, η διαταραχή στην πρόσληψη τροφής, η διαταραχή του ύπνου καθώς και προβλήματα στη λήψη αποφάσεων. Η κατάθλιψη είναι μια συναισθηματική διαταραχή με βασικά συμπτώματα την καταθλιπτική διάθεση (θλίψη, αίσθημα κενού) και την μείωση ή απώλεια ενδιαφέροντος σχεδόν για όλες της δραστηριότητες, ακόμα και γι’αυτές που κάποτε αποτελούσαν πηγή ευχαρίστησης. Επιπρόσθετα συμπτώματα κατάθλιψης είναι: οι διαταραχές στην πρόσληψη τροφής, διαταραχές ύπνου, μειωμένη κινητικότητα ή υπερδιέγερση, ανηδονία, αίσθημα ενοχης, μειωμένη ικανότητα συγκέντρωσης και λήψης αποφάσεων αλλά και ιδέες θανάτου." 

Ο κόσμος βιώνει έντονα το φόβο και την ανασφάλεια παρακολουθώντας σαν αμέτοχος θεατής τα πάντα γύρω του να καταρρέουν. Ο φόβος και η ανασφάλεια προστίθενται και αυτά στη σωρεία πολλών ακόμα προβλημάτων που πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Έρευνες στην Αμερική δείχνουν πως τα πνιγηρά αυτά συναισθήματα μερικοί τα βιώνουν πολύ πιο έντονα όταν ζουν με το φόβο της απόλυσης ή της περικοπής μισθού, σε σχέση με αυτούς που είναι ήδη απολυμένοι.
Να λοιπόν ένας λόγος για να μην το βάλουμε κάτω. Ο φόβος για το επερχόμενο κακό μπορεί να μας βλάψει περισσότερο ακόμα και από το ίδιο το πρόβλημα. Πώς μπορούμε λοιπόν να προσαρμοστούμε πιο εύκολα στις καινούριες συνθήκες; "Η αποδοχή της κατάστασης είναι το πρώτο βήμα. Η αποδοχή της κρίσης και της συναισθηματικής τους κατάστασης"  υποστηρίζει η κλινική ψυχολόγος Αγγελική Κατσαμά. "Πολύ σημαντικό είναι να γίνουν τα άτομα αυτά αντικειμενικοί παρατηρητές της ζωής τους. Να καταφέρουν δηλαδή να δουν τη ζωή τους απογυμνωμένη από τις φοβίες και το μεγεθυντικό φακό της κατάθλιψης και του άγχους. Το υποστηρικτικό περιβάλλον είναι από τους σημαντικότερους παράγοντες που μπορούν να βοηθήσουν. Η οικογένεια και οι φίλοι θα κληθούν μέσω της συζήτησης να δώσουν τη σωστή διάσταση των πραγμάτων και να βοηθήσουν το άτομο να καταλάβει πως δεν είναι μόνο."

Ο πανικός, η αίσθηση του κόσμου να χάνεται κάτω από τα πόδια μας και το κλείσιμο στον εαυτό μας ή στο σπίτι μας δεν πρόκειται να μας δώσουν πίσω τον κομμένο μας μισθό. Πρέπει να καταλάβουμε και να συνειδητοποιήσουμε πως με αυτόν τον τρόπο το μόνο που μπορούμε να καταφέρουμε είναι να βλάψουμε ανεπανόρθωτα τον ίδιο μας τον εαυτό, σε μια εποχή που οφείλουμε απέναντι στα παιδιά μας αλλά και σε όσους μας αγαπάνε να είμαστε πιο δυνατοί από ποτέ. Και μιλώντας για τα παιδιά θα πρέπει να αναφέρουμε πως δυσκολεύονται να προσαρμοστούν στη νέα πραγματικότητα περισσότερο από εμάς, γεγονός που δε πρέπει να ξεχνάμε. Πρέπει να μας βλέπουν δυνατούς και να μας νιώθουν κοντά τους. Αξίζει λοιπόν να κάνουμε μια συνολική αναθεώρηση στη ζωή μας και στις πραγματικές αξίες της. H ψυχολόγος μας μάς συμβουλεύει: "Προκειμένου να νικήσουν το άγχος και να χαλαρώσουν θα ήταν πολύ βοηθητικό τα άτομα αυτά να βρίσκουν καθημερινά χρόνο ξεκούρασης, να τρέφονται σωστά και να έχουν έναν καλό ύπνο. Επίσης, είναι σημαντικό για να τονώσουν τη διάθεση τους να ασχοληθούν με δραστηριότητες που τους προσφέρουν ευχαρίστηση και ικανοποίηση και να εστιάζουν σε ό,τι κατακτούν καθημερινά ακόμα και στα μικρά. Να αφήσουν πίσω το παρελθόν και να ζήσουν στο τώρα με σεβασμό στον εαυτό τους χωρίς υπέρμετρες απαιτήσεις και σκληρή κριτική."

oikonomiki krisi
Ας βρούμε λοιπόν νέους τρόπους διασκέδασης και ευχαρίστησης. Πιο οικονομικούς και συνάμα πιο ουσιαστικούς από το άλλοτε καθιερωμένο (και ακριβό) ποτό σε ένα μπαρ που δεν μπορείς λόγω μουσικής να μιλήσεις ούτε στο διπλανό σου. Ας στραφούμε στους φίλους μας, ας οργανώσουμε βραδιές διασκέδασης στο σπίτι μας, ας διαβάσουμε ένα βιβλίο, ας θυμηθούμε πώς είναι να επικοινωνούμε με τους δικούς μας και να περνάμε καλά. Μιλήστε ανοιχτά για όσα σας απασχολούν σε όσους νομίζετε πως έχουν το ενδιαφέρον να σας ακούσουν. Συζητήστε για τα προβλήματά σας και τους φόβους σας και μάθετε να ακούτε και τους άλλους. Σίγουρα τα "δύσκολα" δε θα περάσουν διά μαγείας αλλά η αλληλεγγύη είναι αναμφισβήτητα μια πολύ σημαντική κατάκτηση η οποία -προς έκπληξή μας- θα μας κάνει να νιώσουμε καλύτερα, θα μας ανακουφίσει. Για κανέναν δεν είναι εύκολο να βγει αλώβητος από μια τέτοια κατάσταση αλλά ίσως τώρα περισσότερο από ποτέ ήρθε η ώρα να μάθουμε να προσαρμοζόμαστε στα νέα και δύσκολα δεδομένα και να αναζητήσουμε τις πραγματικές πηγές ευχαρίστησης που δεν κοστίζουν τίποτα παραπάνω από τη δική μας προσπάθεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.