Τετάρτη, 8 Φεβρουαρίου 2012

Mona Lisa


mona lisa
Ο πιο πολυσυζητημένος και μυστήριος πίνακας της Ιστορίας αποφάσισε να γίνει λίγο ακόμα πιο μυστήριος. Πρόκειται για την Μόνα Λίζα του Ντα Βίντσι.
Για πολλά πολλά χρόνια το Μουσείο Πράδο της Μαδρίτης είχε στην κατοχή του ένα πίνακα που θεωρούσαν ότι ήταν απλό αντίγραφο του πίνακα του Ντα Βίντσι.

Το αντίγραφο μέχρι στιγμή αποδιδόταν σε φλαμανδό καλλιτέχνη απεικονίζει την απεικονίζει την Μόνα Λίζα με ένα στενότερο πρόσωπο, πιο κόκκινο φόρεμα και πολύ πιο έντονα φρύδια από το αρχικό.
Πρόσφατα όμως οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι το αντίγραφο δεν είναι απλά ένα αντίγραφο. Χάρη στη χρήση της τεχνολογία υπερύθρων ανακάλυψαν ότι το αντίγραφο είναι ζωγραφισμένο από μαθητή του Ντα Βίντσι και μάλιστα δημιουργήθηκε την ίδια στιγμή, που ο Ντα Βίντσι ζωγράφιζε το δικό του. Επίσης ανακάλυψαν ότι κάτω από το μαύρο παλτό  υπάρχει ένα καταπράσινο τοπίο της Τοσκάνης (όπως ακριβώς και στον πρωτότυπο πίνακα).


Σύμφωνα με τον ιστορικό τέχνης του πανεπιστημίου της Οξφόρδης Matthew Landrus, αυτός που έφτιαξε το αντίγραφο πρέπει να ήταν ένας μαθητής του Ντα Βίντσι αλλά και κάποιος που ήταν πολύ κοντά του, και κανείς δεν ήταν πιο κοντά από τους Andrea Salai και Francesco Melzi. Από ιστορικούς πιστεύεται ότι ο Salai ήταν κάτι παραπάνω από μαθητής του, μπήκε στο εργαστήριο του Ντα Βίντσι το 1490, ενώ ο Melzi το 1506.

Υπάρχουν πηγές που αναφέρουν ότι όντως στο εργαστήριο του Ντα Βίντσι έφτιαχναν αντίγραφα της Μόνα Λίζα και αυτό συνέβαινε για 2 λόγους.  Ο πρώτος είναι παιδαγωγικός και ο δεύτερος είναι οικονομικός. Ας μην ξεχνάμε ότι οι καλλιτέχνες τότε μετά δυσκολίας έβγαζαν τα προς το ζην άρα αν πουλούσαν περισσότερα έργα τόσο περισσότερα χρήματα θα έβγαζαν.

Παρόλα αυτά όσο η ανάλυση του αντιγράφου θα συνεχίζεται ίσως να ρίχνεται και περισσότερο φως στην Ιστορία της Μόνα Λίζα.

Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι ο Ντα Βίντσι άρχιζε να ζωγραφίζει την Μόνα Λίζα στην Ιταλία το 1503 και την ολοκλήρωσε στην Γαλλία το 1519. Ο πίνακας λέγεται ότι απεικονίζει την Λίζα ντελ Τζιοκόντο και ήταν παραγγελία  του συζύγου της Φρανσέσκο ντελ Τζιοκόντο  για να γιορτάσουν τον ερχομό του δεύτερου παιδιού τους.

Ακόμα όμως και ποια απεικονίζει πραγματικά παραμένει μυστήριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.