Παρασκευή, 3 Φεβρουαρίου 2012

Ο ψυχοπαθής... με το πριόνι


boss psychopathy
Πολλοί από εμάς έχουν περάσει από εργασίες  που δεν ήταν και οι πιο ευχάριστες.
Σημαντικό ρόλο σε αυτό έπαιζε και ο διευθυντής που θα τύγχανε κάθε φορά.
Έχεις προσληφθεί σε μία δουλειά που την έχεις ανάγκη, πας  χαρούμενος την πρώτη ημέρα, έχεις ιδέες, διάθεση και όρεξη για δουλειά. Αντιλαμβάνεσαι πολύ σύντομα ότι  ο από πάνω σου μάλλον δεν στέκει καλά. Φωνάζει, έχει παράλογες απαιτήσεις, είναι κυκλοθυμικός.
Και ακόμα πιο σύντομα συνειδητοποιείς ότι σηκώνεσαι το πρωί και βαριέσαι να πας στο γραφείο, περιμένεις να πάει πέντε η ώρα για να φύγεις, έχεις ιδέες? καλύτερα να τις κρατήσεις για εσένα.
Στο σημείο που βρισκόμαστε βέβαια οικονομικά, ούτε λόγος για παραιτήσεις και ανευρέσεις  άλλης δουλειάς.

Το μόνο που σου μένει είναι η υπομονή. Και μία ευχή να φύγει  ο διευθυντής σου ή τουλάχιστον να πάρει προαγωγή.
Και να που το πιο πάνω σενάριο έγινε αντικείμενο έρευνας από το Πανεπιστήμιο British Columbia, όχι βέβαιη η βαρεμάρα αλλά για την συμπεριφορά των αφεντικών και για  το κατά πόσο άνθρωποι που βρίσκονται σε υψηλές θέσεις είναι κοντά στα όρια της ψυχοπάθειας.
Τα αποτελέσματα είναι αν μη τι άλλο εντυπωσιακά και πολύ πιθανόν να εξηγούν και κάποιες συμπεριφορές... μιας και το 4% από αυτούς που εξετάστηκαν (διευθυντές, managers, ανώτατα στελέχη) είναι κοντά στην ψυχοπάθεια. Το νούμερο ακούγεται μικρό αλλά αν το συγκρίνεις με το 1% του γενικού πληθυσμού με τα ίδια συμπτώματα, φαντάζει τεράστιο. Και πόσο μάλλον από αυτό το 4% το 6% είναι ενδεχομένως ψυχοπαθείς.
Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Behavioural Sciences and the Law τον Απρίλιο του 2010, διήρκησε 2 χρόνια και εξετάστηκαν 203 άνθρωποι. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτό συμβαίνει γιατί οι άνθρωποι αυτοί δεν έχουν ρεαλιστικούς στόχους ζωής, η μόνη τους επιθυμία είναι η πραγματοποίηση κερδών,  λαμβάνουν σκληρές αποφάσεις  και δεν έχουν τύψεις.
Τέτοιοι άνθρωποι αναρριχούνται γρήγορα σε εταιρίες όχι γιατί έχουν τα προσόντα αλλά γιατί μπορούν να ανταπεξέλθουν σε δύσκολες καταστάσεις με χειραγωγήσεις, εκφοβισμούς κλπ.
Αυτό που αναρωτιέμαι βέβαια είναι τι γίνεται όταν είσαι το αφεντικό του εαυτού σου...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.