Τετάρτη, 11 Ιανουαρίου 2012

Mac vs Pc

mac vs pcΤι σημαίνει PC, personal computer. Το Mac μπορεί να γίνει ένας personal computer, η απάντηση είναι πως ναι.
Άρα τι διαφορές υπάρχουν μεταξύ ενός PC και ενός Μac.
Ξεκινούμε με την αλήθεια ότι και οι δύο είναι υπολογιστές.
Σίγουρα τα Mac έχουν στήσει μία τεράστια βιομηχανία marketing  έτσι ώστε οι περισσότεροι να αναφερόμαστε σε αυτά ως mac και όχι ως p. computers.
Αν ανοίγαμε ένα mac και ένα pc θα βρίσκαμε τα ίδια πράγματα,  motherboard, ram, σκληρό δίσκο, κάρτα γραφικών, drivers, hard drivers κλπ.

Ας ξεκινήσουμε λίγο με ιστορία.
Τα Macintosh κυκλοφόρησαν στις 24 Ιανουαρίου 1984 και αποτελούν τον πρώτο πετυχημένο υπολογιστή με την μορφή που τους ξέρουμε σήμερα (ποντίκι, πληκτρολόγιο, γραφικά).
Τον Νοέμβριο του 1985 κυκλοφόρησε ο πρώτος πετυχημένος υπολογιστής με windows, ήταν της IBM. Μέχρι το τέλος της δεκαετίας του ‘80 η Apple πήγαινε πολύ καλά σε πωλήσεις, αλλά από το ‘90 και μετά τα πάντα ανήκουν στα pc. Το 2009 η microsoft με τα pc κάλυπτε το 91% της αγοράς.
Τώρα ποια με την εμφάνιση του ipad και του iphone έχουν αλλάξει λίγο τα δεδομένα.Τι λοπόν τα κάνει να είναι διαφορετικά;
Πρώτον δεν χρησιμοποιούν το ίδιο software.
Τα mac τρέχουν με OS X.  Το OS X είναι το προεπιλεγμένο σύστημά τους, μπορούν όμως να τρέξουν και windows ή linux. To OS τρέχει όμως μόνο στα mac. Δεν μπορείς να αγοράσεις mac χωρίς να αγοράσεις OS.
Τα pc είναι τα καλύτερα για να τρέξουν windows. Και ας μην μπερδευόμαστε, ένας υπολογιστής δεν είναι pc επειδή τρέχει windows, μπορεί κάλλιστα να τρέξει με linux. Δεν μπορεί επουδενή όμως να τρέξει OS.

Μία άλλη διαφορά είναι οι αναβαθμίσεις,
Στα mac κατά κύριο λόγο (εκτός από το Mac pro) το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να αναβαθμίσεις την ram και την χωρητικότητα του σκληρού. Είναι σαν να σου λένε ότι από το εργοστάσιο βγαίνει στην κυκλοφορία άψογο και δεν χρειάζεται να κάνεις τίποτα άλλο εσύ.
Ενώ για τα pc, μπορείς να κάνεις ότι θες. Μπορείς να τα ανοίξεις και να αντικαταστήσεις τα κομμάτια του με ότι θες.

Πίσω από τα mac υπάρχει μία εταιρεία η Apple, και μέχρι τώρα ένας άνθρωπος ο Steve Jobs που μία από τις βασικές αρχές της εταιρείας του ήταν το προϊόν που δίνεται στον καταναλωτή να είναι τέλειο από όλες τις απόψεις.
Πίσω από τα pc βρίσκονται πολλές εταιρείες, dell, sony, toshiba, IBM, οι οποίες όχι μόνο ανταγωνίζονται τα mac αλλά ανταγωνίζονται και μεταξύ τους.

Δύο άλλες σημαντικές διαφορές είναι η τιμή και ο σχεδιασμός. Στην τιμή υπερέχουν τα pc μιας και είναι πιο οικονομικά, ενώ στον σχεδιασμό, τα mac, κατά την γνώμη είναι σκάλες ανώτερα. και θεωρώ ότι είναι και ένας από τους λόγους που εκτινάχτηκαν ξανά. Οι καταναλωτές πέρα από το προϊόν ενδιαφέρονται και για την συσκευασία...


Κάποιες άλλες διαφορές τους είναι ότι :
Τα Mac με το OS δεν κολάνε ποτέ ιούς ενώ στα pc με τα windows δεν εννοείται να τα ανοίξεις αν δεν έχεις εγκαταστήσει antivirus.
Όσον αφορά σε multimedia, φωτογραφίες, μουσική κλπ, τα mac υπερέχουν αρκετά.
Στα Mac δεν τρέχει το ΧΒΟΧ 360 ( το αναφέρω για τους λάτρεις των παιχνιδιών).
Τα Mac δεν συνδέονται με τηλεόραση εκτός και αν αγοράσεις extra εξαρτήματα, ενώ τα pc και κυρίως αυτά με windows 7 έχουν σχεδιαστεί για να συνδέονται κατευθείαν.
Και, στα pc υπάρχουν πάρα πολλά μοντέλα για να επιλέξεις αυτό που σου ταιριάζει ενώ στα mac μόνο εννιά.


Τέλος αν μη ξεχνάμε και την πληθώρα εφαρμογών που μπορούμε να κατεβάσουμε για τα mac από το apple store. Αν και από εδώ και στο εξής με την εμφάνιση των windows 8, θα μπορούν και τα pc να λένε ότι έχουν το δικό τους store, το windows store.

τα πρώτα mac

τα πρώτα windows

Διαβάστε ακόμα
Διαβάζοντας το «Steve Jobs η επίσημη βιογραφία ” No 2
Διαβάζοντας το «Steve Jobs η επίσημη βιογραφία ” No 3 
Διαβάζοντας το «Steve Jobs η επίσημη βιογραφία ” No 4 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.