Κυριακή, 22 Ιανουαρίου 2012

μυστικά της γιαγιάς και πρακτικές συμβουλές για το σπίτι

Νομίζω πως όλοι -λίγο πολύ- έχουμε αναμνήσεις από τη γιαγιά μας που πάντα είχε και ένα μυστικό για να αντιμετωπίσει οποιοδήποτε απρόοπτο συνέβαινε στη κουζίνα... εμένα προσωπικά η γιαγιά μου εκτός από έξοχη μαγείρισσα, ήταν από τις γυναίκες που ήξεραν τα μυστικά του νοικοκυριού απέξω κι ανακατωτά. Με έναν περίεργο αλλά και μαγικό τρόπο ήταν πάντα έτοιμη να καλύψει όλες τις αναποδιές που προέκυπταν στη μαγειρική ή στις δουλειές του σπιτιού. Ήξερε και από γιατροσόφια, ακόμη και μυστικές συνταγές για σπιτικά καλλυντικά... μυστικά που αξίζει να μεταδίδονται ως κληρονομιά από τη μια γενιά στην άλλη... Μπορεί σήμερα ο ρόλος της γυναίκας να είναι διαφορετικός από την εποχή που ζούσαν οι γιαγιάδες μας, ωστόσο οι γνώσεις στο νοικοκυριό και στη μαγειρική είναι πάντα ένα έξτρα προσόν για μια γυναίκα, που χαίρει εκτιμήσεως σε όλες τις εποχές αλλά και από όλους τους άντρες, όσο και φιλελεύθεροι κι αν θέλουν να δείχνουν... 


mistika giagias kathariotitaΟρίστε λοιπόν μερικά κόλπα που κάνουν τη διαφορά. Μερικά ίσως μας είναι γνωστά ή τα έχουμε ξανακούσει, αλλά βγάλτε χαρτί και μολύβι για όσα διαβάζετε για πρώτη φορά..!

-Για να μην μυρίζει το κουνουπίδι την ώρα που το βράζουμε, βάζουμε μια φέτα ψωμί στην κατσαρόλα.
-Το ρύζι δε πρέπει να ανακατεύεται ποτέ στην κατσαρόλα. Μια κουταλιά ελαιόλαδο και μερικές σταγόνες λεμονιού για να διατηρηθεί κάτασπρο το χρώμα του, και το αφήνουμε να σιγοβράζει...
-Αν θέλουμε τις πατάτες φούρνου λίγο πιο τραγανές, πασπαλίζουμε με τριμμένη φρυγανιά πριν βάλουμε το ταψί στο φούρνο.
-Για να μην δακρύζουν τα μάτια μας όταν καθαρίζουμε κρεμμύδια, βγάζουμε την πρώτη φλούδα και μετά ραντίζουμε με ξύδι.
-Αν μετά το κόψιμο των κρεμμυδιών τα χέρια μας μυρίζουν, τα τρίβουμε με μια λεμονόκουπα.
-Για να μην βγάζουν ρίζες οι πατάτες στην αποθήκη ή στο ντουλάπι που τις φυλάμε, απλά βάζουμε ανάμεσα τους ένα-δύο μήλα.
-Για να έχει ο αρακάς, τα φασολάκια ή το μπρόκολο έντονο πράσινο χρώμα όταν τα σερβίρετε στο πιάτο σας, απλά μην κλείσετε τελείως το καπάκι της κατσαρόλας.
-Για καλύτερη συντήρηση των αυγών, πάντα να τα αποθηκεύετε με τη μύτη προς τα κάτω. Αν ένα αβγό είναι μπαγιάτικο, όταν το βουτήξουμε σε νερό επιπλέει.
-Για να μην πέφτουν οι σταφίδες, τα κυβάκια των φρούτων γλασέ ή τα κομμάτια σοκολάτας στον πάτο του ταψιού όταν ψήνουμε το κέικ, τα αλευρώνουμε πριν τα ρίξουμε στο μείγμα  του γλυκού.
mistika giagias kathariotita-Για να μην μυρίσει το σπίτι όταν τηγανίζουμε, ρίχνουμε στο τηγάνι με το ελαιόλαδο ένα κλωναράκι μαιντανού.
-Το ελαιόλαδο είναι καλής ποιότητας, όταν δεν αφρίζει στο κούνημα.
-Αν το ψυγείο έχει αποκτήσει δυσάρεστη μυρωδιά λόγω κάποιων φαγητών, βάζουμε μέσα ένα μπαστουνάκι κανέλας.
-Το θερμός σας μυρίζει άσχημα; Γεμίστε με ζεστό νερό, βάλτε μια κουταλιά μαγειρική σόδα και αφήστε το για είκοσι λεπτά.
-Για τα άλατα στο μπάνιο, χρησιμοποιήστε ξύδι. Κάνει θαύματα!
 -Έχετε κάποιο έγκαυμα ή κάποια πληγή; Μια κουταλιά μέλι θυμαρίσιο επάνω όχι μόνο θα ανακουφίσει αλλά θα βοηθήσει και στην ταχύτερη επούλωση.
-Για να μην σπαταλάμε πολλά χρήματα σε κρέμες ομορφιάς υπάρχει μια συνταγή απλή, ανέξοδη και αποτελεσματική. Μια κουταλιά ελαιόλαδο, μια κουταλιά μέλι και ένα αβγό καλά ανακατεμένα θα κάνουν το πρόσωπό μας να λάμπει περισσότερο από ποτέ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.