Τρίτη, 3 Ιανουαρίου 2012

Νέα χρονιά...νέοι στόχοι!!!


Καινούρια χρονιά! Κάθε φορά ευχόμαστε να είναι καλύτερη από την προηγούμενη! Και πρώτα απ'όλα ευχόμαστε υγεία για εμάς και τα αγαπημένα μας πρόσωπα... Όσο πλεονέκτες ή φιλόδοξοι γινόμαστε μερικές φορές στην καθημερινότητα μας, όλοι στο πίσω μέρος του μυαλού μας ξέρουμε πως αν έχουμε υγεία όλα τα άλλα έρχονται... Η νέα χρονιά απαιτεί πάντως νέους στόχους -ανάλογους με τις επιθυμίες του καθενός- και η ελπίδα ότι θα τις ικανοποιήσουμε μας γεμίζει χαμόγελο και αισιοδοξία. Συστατικά απαραίτητα απέναντι στο άγχος και την αγωνία, σημάδια των τελευταίων καιρών. Αλήθεια όμως πόσο μπορούν να συνεισφέρουν οι στόχοι και η επιθυμία να τους εκπληρώσουμε στη γενικότερη ψυχολογία μας; μήπως αυτός είναι ένας τρόπος να "κάνουμε πέρα" το κακό και να καταπολεμήσουμε την αρνητική διάθεση που κατακλύζει όλους μας την εποχή της κρίσης; πόσο εφικτοί είναι και ποιο είναι το μυστικό ώστε να τους κατακτήσουμε;

Η κλινική ψυχολόγος Αγγελική Κατσαμά (ag.katsama@gmail.com) μέσω του clipit δίνει απάντηση στα ερωτηματικά μας και συμβουλεύει ως εξής:
"Στην ψυχολογία και στη θεραπευτική διαδικασία τονίζεται πάντα η σημασία της δέσμευσης και της αποφασιστικότητας αυτού που θέλει να αλλάξει τη ζωή του. Με άλλα λόγια είναι σχεδόν ακατόρθωτο να βοηθήσουμε κάποιον να βρει πάλι νόημα στη ζωή του, ή να σταματήσει μια συμπεριφορά που του δημιουργεί αν και ο ίδιος δεν είναι έτοιμος να προσπαθήσει και να αποδεχθεί πως η αλλαγή αυτή είναι αναγκαία και θα αποδειχθεί λυτρωτική.
Ακόμα και στους στόχους που βάζουμε όταν συνομιλούμε με τον ίδιο μας τον εαυτό η σημασία της δέσμευσης, της επιθυμίας και της αποφασιστικότητας είναι εξίσου μεγάλη.Το πρώτο σημαντικό βήμα είναι να ρωτήσουμε τον εαυτό μας τι είναι αυτό που θα ήθελε να αλλάξει ή να βελτιώσει. Τι είναι αυτό που θα σε κάνει πιο χαρούμενο κάτι που να σχετίζεται με εσένα και μόνο. Έρευνες έχουν αποδείξει πως κάνοντας τον εαυτό μας πιο πλήρη και ευτυχισμένο αυτόματα και η συμπεριφορά μας αλλάζει δημιουργώντας πιο υγιείς σχέσεις. Μη φοβηθείτε να γίνετε το κέντρο της προσοχής σας. Κάντε έναν σύντομο απολογισμό, τι είναι αυτό που θα σας χάριζε βαθειά ικανοποίηση; Να βελτιώσετε την επικοινωνία στη σχέση σας; Να γίνετε πιο μαχητική για τα θέλω σας; Να βελτιώσετε τη σχέση σας με τα παιδιά σας; Να χάσετε τα περιττά κιλά που σας ταλαιπωρούν; Να ξεκινήσετε μια νέα δραστηριότητα; Υπάρχουν τόσα πολλά παραδείγματα, τη δική σας αλήθεια θα τη βρείτε μέσα σας.


Το επόμενο βήμα είναι να σχεδιάσετε σταδιακά τα βήματα πώς να το καταφέρετε. Μην ξεχνάτε, ένα βήμα τη φορά. Είναι μια διαδικασία που χρειάζεται υπομονή και επιμονή. Μη βιαστείτε να φτάσετε στο τέλος. Όσο πιο καλά οργανώσετε το στόχο και τα βήματά σας τόσο πιο σίγουρο είναι το αποτέλεσμα. Φανταστείτε την ικανοποίηση και τη χαρά που θα νιώσετε μόλις αγγίξτε το στόχο σας και αυτό θα σας δίνει κουράγιο κάθε φορά που απομακρύνεστε από αυτόν.


Στην ψυχολογία η χρήση του ημερολογίου βοηθά πολύ. Κρατήστε ημερολόγιο με τα θέλω σας και τα βήματα που θα σας φέρουν πιο κοντά σ’αυτόν. Οργανώστε το χρόνο σας, τις ημέρες σας μ’ένα μικρό βήμα τη φορά. Ένα βήμα που όμως δεσμεύεστε στον εαυτό σας να το κάνετε. Πιστέψτε σ’ εσας και στη δύναμη σας να καταφέρετε αυτό που θα σας κάνει χαρούμενη. Αντιμετωπίστε κάθε δυσκολία με περιέργεια παρά με φόβο. Τα εμπόδια με πείσμα και πίστη."


nea xronia, stoxoi

Ας ετοιμάσουμε λοιπόν τη δική μας λίστα στόχων αυτή τη χρονιά και ας επιμείνουμε με υπομονή και επιμονή στην πραγματοποίηση τους. Μερικές φορές όσο πιο δύσκολοι μας φαίνονται τόσο περισσότερη ικανοποίηση γευόμαστε όταν τους  πραγματοποιούμε. Προσωπική συμβουλή: προτεραιότητα στη λίστα μας πρέπει να έχει η συνεχής προσπάθεια να είμαστε αισιόδοξοι, ευχάριστοι, περισσότερο αυθόρμητοι, λιγότερο ιδιοτελείς και πάντα πρόθυμοι να προσφέρουμε.

Καλή χρονιά!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.