Παρασκευή, 16 Δεκεμβρίου 2011

Διαβάσεις για προσπάθησε να τις περάσεις.


diavaseis, pezoi, autokinita
Περπατάς σε ένα δρόμο και θέλεις να περάσεις απέναντι. Τι κάνεις? Ας πάρουμε την περίπτωση του ανθρώπου που είναι λογικός και δεν πάει να διασχίσει τον δρόμο από όπου θέλει ενώ τα αυτοκίνητα τρέχουν με κάποια ταχύτητα. Πηγαίνει να βρει την διάβαση. Ακόμα και όταν σταματάμε στον Σταμάτη στην ουσία στη διάβαση βρισκόμαστε. Υπάρχουν βέβαια και πολλοί δρόμοι που έχουν διαβάσεις χωρίς σόνι και καλά να έχουν φανάρι. Παράδειγμα η Κηφισίας. Τεράστιος δρόμος, τα φανάρια απέχουν χιλιόμετρα το ένα από το άλλο.  Έτσι ο μηχανικός προνόησε να βάλει και κάπου κάπου καμία διάβαση. Ξέχασε όμως τον ξενοδόχο και αυτός δεν είναι άλλος από τον οδηγό/ραλίστα αυτοκινήτου ή και μηχανής.

Έχω την εντύπωση ότι οι οδηγοί δεν δίνουν σημασία στη διάβαση και ποια είναι η χρήση της, άσε που πολλοί μπορεί να μην την βλέπουν.


Τι είναι η διάβαση  όπως λέει και ο κοκ :

Διάβαση πεζών είναι : To τμήμα του οδοστρώματος  που ορίζεται με ειδική σήμανση ή διαγράμμιση ή σηματοδότηση για τη διέλευση των πεζών.
H στάση ή στάθμευση οχήματος απαγορεύεται:Επάνω σε διαβάσεις πεζών ή ποδηλατιστών και σε απόσταση μικρότερη από πέντε (5) μέτρα από αυτές
Aν σε σεσημασμένη διάβαση πεζών η κυκλοφορία των οχημάτων δεν ρυθμίζεται με φωτεινή σηματοδότηση ή με τροχονόμο,  οι οδηγοί υποχρεούνται να πλησιάζουν στη διάβαση με ταχύτητα τόση μικρή ώστε να μην εκθέτουν σε κίνδυνο τους πεζούς που τη χρησιμοποιούν ή εισέρχονται σε αυτήν και, σε περίπτωση ανάγκης, να διακοπτών την πορεία του οχήματος τους για να επιτρέπουν την διέλευση των πεζών.

Βέβαια ο κώδικας αναφέρει και το εξής :
Σε διαβάσεις που η κυκλοφορία τόσο των πεζών όσο και των οχημάτων δεν ρυθμίζεται με φωτεινούς  σηματοδότες, να μην κατεβαίνουν στο οδόστρωμα πριν λάβουν υπόψη τους την απόσταση και την ταχύτητα των οχημάτων τα οποία πλησιάζουν.

Τόσα χρόνια που κυκλοφορώ στους δρόμους οι περιπτώσεις που κάποιος οδηγός έχει σταματήσει σε διάβαση για να περάσουν οι πεζοί είναι ελάχιστες. Και ένας να σταματήσει δεν θα σταματήσουν οι υπόλοιποι.

Είχα ακούσει πολλές φορές ότι στο εξωτερικό δεν γίνεται έτσι, να πω την αλήθεια μου δεν το πολύ πίστευα. Ένα ταξίδι όμως με έπεισε.
Συγκεκριμένα στο Παρίσι με πληθυσμό όσο η Ελλάδα, σε περίοδο όπου ο τουρισμός είναι στα ύψη όλοι μα όλοι οι οδηγοί σταματούσαν σε κάθε διάβαση ανεξάρτητα αν περίμενε ένας άνθρωπός ή δέκα ή εκατό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.